Nastavak pregovora SAD-a i Irana o nuklearnom sporazumu

Atmosfera na pregovorima je ozbiljna, tvrdi ruski izaslanik.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je kazao da su pregovori u ovom trenutku gotovo završeni (Reuters)

Pregovori Irana i SAD-a o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljeni su u “ozbiljnoj” atmosferi, rekao je ruski izaslanik na pregovorima.

SAD se iz sporazuma svjetskih sila i Irana, kojim je Teheran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija, povukao 2018., što je potaknulo Iran da oko godinu kasnije počne kršiti odredbe dogovore koji se tiču nuklearne energije.

Posredni pregovori Teherana i Washingtona nastavljeni su sastankom glavnog iranskog pregovarača Alija Bagherija Kanija i koordinatora Europske unije Enriquea More.

Teheran je u junu, prema više izvora, uklonio glavni kamen spoticanja – zahtjev da se Iranska revolucionarna garda (IRGC) izostavi iz američkih sankcija.

Visoki iranski dužnosnik je jučer natuknuo da to pitanje više ne bi trebalo predstavljati prepreku kada je riječ o napretku u pregovorima.

“Imamo vlastite prijedloge o kojima će se razgovarati u Beču, uključujući postupno ukidanje sankcija IRGC-u”, rekao je iranski dužnosnik, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Nakon sastanka s Kanijem, ruski izaslanik Mihail Uljanov je rekao da “možda neće biti lako proći kroz cilj te će nam vrijeme reći hoćemo li uspjeti ili ne”.

“Ali općenito, ozračje na pregovorima je ozbiljno”, rekao je Uljanov.

Odbijanje direktnih pregovora

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je u četvrtak kazao da su pregovori “u ovom trenutku gotovo završeni”.

Bagheri Kani je na Twitteru objavio da bi SAD trebao “pokazati zrelost i djelovati odgovorno”.

Malo je ostalo od sporazuma koji su 2015. uz Iran i SAD potpisali i Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka.

Iran odbija direktno pregovarati sa SAD-om te Mora juri od Bagheri Kanija do američkog posebnog izaslanika za Iran Roba Malleya.

Pregovori u Beču prekinuti su početkom godine jer je Teheran zahtijevao da Washington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC), svoje elitne snage sigurnosti, sa SAD-ova popisa stranih terorističkih organizacija (FTO).

SAD je to odbio, a evropski dužnosnik je kazao da će se o tome razgovarati u budućnosti, kada se SAD i Iran direktno sastanu.

Izvor: Agencije