Hirošima moli za mir na godišnjicu atomskog bombardovanja

Ujutro 6. avgusta 1945. američki avion bacio je bombu i uništio grad u kojem je živjelo 350.000 ljudi.

Gomila okupljenih, uključujući japanskog premijera Fumija Kishidu, odala je počast minutom šutnje (Reuters)

U Hirošimi su u subotu zvonila zvona dok je grad obilježavao 77. godišnjicu prvog atomskog bombardiranja u historiji, a dužnosnici, uključujući generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, upozorili su na novu utrku u naoružanju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, a nedugo nakon toga je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno istaknuo mogućnost nuklearnog udara. Sukob je također povećao zabrinutost oko sigurnosti ukrajinskih nuklearnih postrojenja.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pridružio se hiljadama okupljenih u Parku mira u centru Hirošime kako bi obilježili godišnjicu bombardiranja koje je ubilo 140.000 ljudi prije kraja 1945. godine.

Ovo je tek drugi put da je generalni sekretar UN-a sudjelovao u godišnjoj ceremoniji u Hirošimi.

“Nuklearno oružje je besmislica. Ne garantuje sigurnost – samo smrt i uništenje”, rekao je Guterres.

“Tri četvrt stoljeća kasnije, moramo se zapitati što smo naučili iz oblaka gljive koji se nadvio iznad ovog grada 1945.”

Guterres je izbjegao izravno spominjanje Rusije, koja svoju invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Bombardovanje Nagasakija i predaja Japana

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, čiji grad ove godine nije pozvao ruskog ambasadora na ceremoniju, bio je oštriji i kritičniji prema vojnim akcijama Moskve u Ukrajini.

“U invaziji na Ukrajinu, ruski vođa, izabran da zaštiti živote i imovinu svog naroda, koristi ih kao instrumente rata, kradući živote i sredstva za život civila u drugoj zemlji”, rekao je Matsui, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Širom svijeta, ideja da mir ovisi o nuklearnom odvraćanju dobiva na zamahu”, dodao je.

U 8:15 sati ujutro 6. avgusta 1945. američki ratni avion B-29 Enola Gay bacio je bombu pod nadimkom “Little boy” i uništio grad u kojem je živjelo 350.000 ljudi.

U subotu se oglasilo Zvono mira, a gomila okupljenih, uključujući japanskog premijera Fumija Kishidu koji je iz Hirošime, odala je počast minutom šutnje tačno u vrijeme kad je bomba eksplodirala.

Nakon katastrofe u Hirošimi uslijedilo je atomsko bombardiranje Nagasakija od strane američke vojske 9. avgusta, u kojem je poginulo više od 75.000 ljudi.

Japan se predao šest dana kasnije, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Izvor: Agencije