Erdogan: U ratu u Ukrajini neće biti pobjednika

Turski predsjednik tvrdi da će, uprkos poteškoćama na terenu, kriza biti riješena za pregovaračkim stolom.

Još jednom sam podsjetio Putina da možemo biti domaćini njegovog sastanka sa Zelenskim, rekao je Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na smirivanje situacije oko pitanja Tajvana.

“Ne bismo trebali dozvoliti novu krizu dok rat u Ukrajini i pandemija korona virusa negativno utječu na globalnu ekonomiju i stabilnost“, kazao je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u avionu po povratku u Tursku iz Sočija gdje je u petak održao sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Potom se dotakao odnosa Turske i Rusije, napominjući da je s Putinom razgovarao o daljem razvoju privredne i ekonomske saradnje.

“Uzajamno razumijevanje zasnovano na međusobnom povjerenju i poštovanju koje smo uspostavili sa Putinom je garancija naših odnosa. Ono što je važno u sadašnjim uvjetima jeste da nastavimo i unapređujemo naše odnose na osnovu zajedničkih interesa i unutar međunarodnog sistema“, kazao je Erdogan.

“Tokom našeg sastanka razmijenili smo ideje o daljem razvoju naše privredne i ekonomske saradnje. Ranije smo postavili naš cilj u trgovini od 100 milijardi dolara. U tom pravcu želimo da razvijamo našu saradnju u oblastima kao što su energetika, trgovina, turizam i poljoprivreda“, dodao je, prenosi Anadolija.

Doprinos regionalnom i globalnom miru

Istakao je da je ruskog lidera pozvao da održi sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Turkiye.

“Još jednom sam podsjetio Putina da možemo biti domaćini njegovog sastanka sa Zelenskim. Nastavit ćemo da unapređujemo naš dijalog sa našim crnomorskim susjedom, Rusijom, na svim poljima, kako bismo doprinijeli regionalnom i globalnom miru.”

Dodao je da je s Putinom razgovarao i o dešavanjima u Siriji i Karabahu.

Predsjednik Turske se također dotakao i pitanja isporuke žitarica iz ukrajinskih luka.

“U redu čeka još oko 20 brodova i Rusija nam je rekla ‘kada ćete posredovati i za naše'“, kazao je Erdogan, te je naglasio značaj Istanbulskog sporazuma za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

“Ono što je sada važno jeste dobra implementacija sporazuma i pretvaranje pozitivne atmosfere u konkretne korake ka povratku na pregovore u Istanbulu. Od početka naglašavam da u ratu u Ukrajini neće biti pobjednika. Uprkos poteškoćama na terenu, ostajem pri svom čvrstom uvjerenju da će kriza biti riješena za pregovaračkim stolom“, zaključio je predsjednik Turske.

 

 

Izvor: Agencije