Pelosi: Kina nam neće praviti plan putovanja

Nećemo dozvoliti Kini da izoluje Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD-a i Tajvana je jako, poručila je Pelosi čija je posjeta Tajvanu razbjesnila Peking.

Pelosi: Kina je pokušala izolovati Tajvan (AFP)

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Američkog kongresa Nancy Pelosi rekla je da Kina neće praviti Americi plan putovanja, referirajući se na svoju nedavnu posjetu Tajvanu u sklopu azijske turneje.

“Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD-a i Tajvana je jako”, kazala je Pelosi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Ona tvrdi da je Kina pokušala izolovati Tajvan i da je njena posjeta Taipeiju “izgovor Pekingu za vojne vježbe u blizini otoka”.

‘Cilj je mir u Tajvanskom moreuzu’

“Kina je pokušala izolovati Tajvan. Oni možda mogu pokušati da spriječe Tajvan da učestvuje na drugim mjestima, ali neće izolovati Tajvan tako što će nas spriječiti da dođemo ovdje”, rekla je Pelosi u Tokiju, na kraju svoje posjete Indo-Pacifiku.

Visoka američka zvaničnica je rekla da su SAD od početka naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promijeni status quo u Aziji, ili na Tajvanu.

“Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status quo“, poručila je Pelosi.

Izvor: Agencije