Orban: Američki i mađarski konzervativci moraju udružiti snage da maknu liberale

Ove dvije lokacije definirat će dvije bojišnice u borbi za zapadnu civilizaciju, rekao je Orban u Dallasu.

Progresivci nastoje odvojiti zapadnu civilizaciju od njezinih kršćanskih korijena tvrdi Orban (EPA)

Američki i mađarski konzervativci moraju udružiti snage na izborima 2024. u Washingtonu i Briselu kao bi “preuzeli” institucije od liberala koji prijete zapadnoj civilizaciji, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski nacionalist Orban u govoru na konzervativnom skupu u Dallasu također je rekao da SAD treba snažnog vođu za pregovore o mirovnom sporazumu s Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini.

“Samo snažan vođa može pregovarati o miru”, rekao je Orban obraćajući se Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), istaknutoj američkoj političkoj organizaciji.

“Trebamo snažnu Ameriku sa snažnim vođom.”

Orban se nije posebno osvrnuo na američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je javno nagovijestio da će se ponovno kandidirati za predsjednika 2024.

Trump je podržao više od 100 konzervativnih kandidata uoči ovogodišnjih međuizbora u SAD-u.

Ali Orban i Trump imali su srdačne odnose i mađarski je čelnik podržao Trumpa uoči glasanja u SAD-u 2020.

Prije konferencije CPAC-a u videoporuci je poželio Trumpu uspjeh.

Poput Trumpa u SAD-u, i Orban je uveliko kritiziran u Evropi.

‘Ovaj rat je kulturni rat’

Čelnici Evropske unije, čija je Mađarska članica, rekli su da on potkopava demokraciju mjerama koje ograničavaju imigraciju i daju njegovoj vladi kontrolu nad medijima i nevladinim organizacijama.

Orban, koji je u aprilu ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat, rekao je da su ulozi visoki za 2024.

Osim američkih izbora, Evropljani će te godine glasati za zastupnička mjesta u Evropskom parlamentu.

“Ove dvije lokacije definirat će dvije bojišnice u borbi za zapadnu civilizaciju”, rekao je Orban, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Nazvavši sebe “staromodnim borcem za slobodu”, Orban je rekao da su Mađarska i njegova vlada “pod opsadom progresivnih liberala”.

Rekao je da progresivci nastoje odvojiti zapadnu civilizaciju od njezinih kršćanskih korijena. Žestoki antiimigracijski stav njegove vlade, pro-porodične politike i odbacivanje spolne ideologije odupiru se tim naporima, dodao je.

“Ovaj rat je kulturni rat”, rekao je Orban. “Moramo revitalizirati naše crkve, naše porodice, naše univerzitete i naše društvene institucije”, poručio je.

U prošlomjesečnom govoru Orban je rekao da za razliku od zapadne Evrope, gdje se lokalno stanovništvo miješa s neevropskim imigrantima, Mađarska nije zemlja “miješane rase”.

Njegove su riječi izazvale osudu SAD-a, Evropske unije, jevrejskih grupa i akademika.

Izvor: Agencije