NATO: Članice sarađuju s odbrambenom industrijom na oružju za Ukrajinu

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO pruža veliku podršku Ukrajini, ali mora učiniti još više i pripremiti se za duži rok.

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio svoj stav da će rat u Ukrajini vjerovatno završiti tek nakon pregovora (EPA)

Članice NATO-a blisko sarađuju s odbrambenim sektorom kako bi osigurale da Ukrajina dobije više zaliha oružja i opreme te da bude spremna za dugotrajni rat s Rusijom, rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Pružamo veliku podršku, ali moramo učiniti još više i pripremiti se za duži rok”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Reuters.

“Stoga smo također sada u bliskom kontaktu i blisko sarađujemo s odbrambenom industrijom kako bismo proizveli više i isporučili više različitih vrsta streljiva i oružja za jačanje odbrambenog kapaciteta”, kazao je.

Posljednjih mjeseci Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje počele su isporučivati naprednije konvencionalne sisteme naoružanja Ukrajini, uključujući topničke raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS) koji su precizniji i imaju veći domet, prenosi Hina.

‘Rusija ne smije pobijediti’

Stoltenberg je odvojeno u govoru aktivistima norveške Laburističke stranke u četvrtak kazao da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do najopasnijeg trenutka za Evropu od kraja Drugog svjetskog rata te da Rusija ne smije pobijediti.

Također je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za “nepromišljenu i opasnu” retoriku u vezi s potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja.

Stoltenberg je ponovio svoj stav da će rat vjerovatno završiti tek nakon pregovora.

“Znamo da većina ratova završava za pregovaračkim stolom. Također znamo da će ishod tih pregovora u potpunosti ovisiti o snazi na bojnom polju”, rekao je glavni sekretar NATO-a za Reuters.

“Nije na meni da govorim Ukrajini kakvi bi tačni uvjeti trebali biti. Na meni je i NATO-u da ju podržimo i ojačamo kako bi maksimirala mogućnost za postizanje prihvatljivog rješenja”, dodao je.

Zbog rata su prethodno neutralne Finska i Švedska zatražile članstvo u NATO-u, a njihov su zahtjev do sada ratificirale 23 od 30 članica NATO-a.

“Ovo je najbrži pristupni protokol u modernoj historiji NATO-a. Očekujem da će preostalih sedam saveznika učiniti isto”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je i da će o zahtjevu Turske za izručenjem osumnjičenih za terorizam iz Švedske i Finske morati odlučiti sudovi u dvjema skandinavskim zemljama.

“Vladavina prava je na snazi u Finskoj i Švedskoj”, kazao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije