Kina uvodi sankcije Nancy Pelosi i prekida saradnju sa SAD-om

Peking je istaknutu demokratsku političarku optužio za potkopavanje suvereniteta.

Peking navodi kako je Pelosi zanemarila zabrinutost Kine i protivljenje njenoj posjeti samoupravnom otoku (AP)

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je sankcije protiv predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, nakon što je njena posjeta Tajvanu izazvala ljutnju, te je raskinulo saranju sa SAD-om po određenim pitanjima.

Peking je istaknutu demokratsku političarku optužio za potkopavanje suvereniteta, prenosi Fena.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da se Pelosi “ozbiljno miješa u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno potkopava kineski suverenitet i teritorijalni integritet”, posjetom Tajvanu ove sedmice.

Raskid saradnje

Peking navodi kako je Pelosi zanemarila zabrinutost Kine i protivljenje njenoj posjeti samoupravnom otoku, na koji Kina tvrdi da polaže prava, piše Deutsche Welle.

Ministarstvo je reklo da će Kina “nametnuti sankcije Pelosi i njenoj užoj porodici”, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Kineska komunistička partija kaže da je samoupravni, demokratski Tajvan dio kineskog teritorija te dali obećanje da će ga jednog dana preuzeti, ako bude potrebno i silom.

Osam kontramjera prema SAD-u koje je Peking najavio uključuju otkazivanje telefonskih poziva vojnih zvaničnika SAD-a i Kine, radni sastanak kineskih i američkih odjela za odbranu, te suspenziju kinesko-američke saradnje o ilegalnim migracijama, kontroli narkotika i klimatskim promjenama.

 

Izvor: Agencije