Erdogan i Putin u Sočiju razgovarali četiri sata

Turski i ruski predsjednik u petak su se sastali lično drugi put u 17 dana.

Osim o Siriji, Erdogan i Putin razgovarali su i o rusko-ukrajinskom ratu (Reuters)

Završen je sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sastanak u ruskom Sočiju, koji je bio zatvoren za novinare, trajao je četiri sata.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u petak u jednodnevnu radnu posjetu ruskom primorskom gradu Sočiju kako bi razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Erdogan i Putin sastali su se lično drugi put u 17 dana.

Prethodno su se sastali u glavnom gradu Irana Teheranu, na trilateralnom sastanku s predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

Lideri su se okupili na 7. samitu u Astana formatu kako bi razgovarali o nedavnim dešavanjima u Siriji, borbi protiv grupa koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti, kao i o humanitarnoj situaciji i dobrovoljnom povratku Sirijaca.

Tokom sastanka 19. jula osudili su „pojačano prisustvo i aktivnosti terorističkih grupa i njihovih podružnica pod različitim nazivima“ u raznim dijelovima Sirije, prenosi Anadolija.

Ublažavanje globalne prehrambene krize

Osim o Siriji, najavljeno je da će Erdogan i Putin razgovarati i o rusko-ukrajinskom ratu, koji traje već šesti mjesec.

Zahvaljujući diplomatskim naporima Turske da deblokira izvoz žita iz Ukrajine, prvi brod sa žitom koji je napustio ukrajinsku luku u ratu prošao je kroz turske moreuze, nakon obavljenih kontrola u Istanbulu u srijedu, na putu za Liban.

Mnogi vjeruju da je ova isporuka pomoć za ublažavanje globalne prehrambene krize.

Prema najavi, Erdogan i Putin su na sastanku procijenili bilateralne odnose, s fokusom na područja ekonomije, trgovine i energetike koja predstavljaju pokretačku snagu tursko-ruskih veza.

 

Izvor: Agencije