Ukrajinski general: Rusija bi mogla pokrenuti ofenzivu na jugu

Oleksij Hromov je rekao da je Rusija rasporedila veliku količinu oružja i opreme na sjeveroistoku strateški važne južne hersonske oblasti.

Rusija je okupirala dijelove južne Ukrajine u početnim fazama invazije, ali je Kijev obećao da će pokrenuti veliku protuofenzivu (EPA)
  • Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do najopasnijeg trenutka za Evropu od kraja Drugog svjetskog rata.
  • Guverneri ukrajinskih regija Nikolajev, Harkov i Dnjepropetrovsk izvijestili su da su ih ruske snage granatirale tokom noći.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oštro je kritizirao svjetsku sigurnosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću.
  • Ukrajina: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti.
  • Ukrajina je odbacila komentare bivšeg njemačkog kancelara Gerharda. Schroedera da Rusija želi “pregovorno rješenje” rata i poručila da svaki dijalog ovisi o ruskom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa.
  • Zelenski pozvao kineskog predsjednika da pomogne okončati ruski rat u Ukrajini.

U nastavku čitajte najvažnije vijesti iz Ukrajine:


Ukrajinski general: Rusija bi mogla pokrenuti ofenzivu na jugu

Rusija bi mogla pokrenuti ofenzivu u hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine kako bi preuzela inicijativu od Kijeva na tom frontu te je zabilježeno gomilanje njenih snaga, kazao je ukrajinski general Oleksij Hromov u četvrtak.

Rusija je okupirala dijelove južne Ukrajine u početnim fazama invazije, ali je Kijev obećao da će pokrenuti veliku protuofenzivu i koristi sofisticirano zapadno oružje protiv ruskih opskrbnih linija i skladišta streljiva.

Hromov je rekao da je Rusija rasporedila veliku količinu oružja i opreme na sjeveroistoku strateški važne južne hersonske oblasti, čiji je veći dio pod ruskom kontrolom.

“Moguće je da će neprijatelj pokušati izvesti ofenzivne operacije duboko u našem teritoriju kako bi preuzeo inicijativu i ugrozio razvoj našeg uspješnog napredovanja s ciljem prisile ukrajinske vojske da prestane širiti mostobran i prijeđe u odbranu”, kazao je na konferenciji za medije.

Hromov tvrdi da je Ukrajina na istoku taktički poboljšala svoju poziciju oko grada Slovjanska zauzimanjem dva sela, ali ruske snage još pokušavaju zauzeti grad Avdivku i selo Piski.

Na tom su dijelu linije ukrajinske snage bile prisiljene na povlačenje te su uspostavile liniju odbrane južno od Avdivke napustivši rudnik uglja Butivku, kazao je.


Stoltenberg: Ruska invazija na Ukrajinu je najopasni trenutka za Evropu

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u govoru aktivistima norveške Laburističke stranke u četvrtak kazao da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do najopasnijeg trenutka za Evropu od kraja Drugog svjetskog rata te da Rusija ne smije pobijediti.

Također je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za “nepromišljenu i opasnu” retoriku u vezi s potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja.


Biden: Presuda Griner neprihvatljiva, Moskva da je oslobodi

Predsjednik SAD-a Josep Biden izjavio je danas da je neprihvatljiva presuda ruskog suda američkoj košarkašici Brittney Griner na devet godina zatvora zbog optužbi za posjedovanje droge u Rusiji i pozvao Moskvu da je odmah oslobodi.

“Danas je američka državljanka Brittney Griner osuđena na zatvorsku kaznu koja je još jedan podsjetnik na ono što je svijet već znao: Rusija pogrešno zatvara Brittney”, naveo je Biden u saopštenju.


Ruski sud osudio američku košarkašicu na devet godina zatvora

Ruski sud u četvrtak je osudio američku košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora zbog posjedovanja droge i krijumčarenja nakon što je priznala krivicu za unošenje kanabisa u spremnicima za električne cigarete u Rusiju.

Sud je u svojoj odluci, kojom je proglašava krivom, naveo da je 31-godišnja Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške lige (WNBA), počinila krivično djelo “namjerno”, iako je ona u svom obraćanju sudu kazala da je to bila “iskrena greška”.

Brittney Griner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što joj je u prtljazi pronađeno ulje kanabisa.

Brittney Griner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo (EPA)

Estonija uklanja sovjetske spomenike

Premijerka Estonije najavila je da će svi preostali spomenici u zemlji koji datiraju iz sovjetske ere biti uklonjeni.

“Glavna stvar je odlučena – sovjetski spomenici moraju biti uklonjeni iz javnog prostora, i to ćemo učiniti što je prije moguće”, rekla je Kaja Kallas u Tallinnu.

Prema Kallasovim riječima, u Estoniji još uvijek postoji između 200 i 400 spomenika iz sovjetskog doba.

Prema Kallasovim riječima, u Estoniji još uvijek postoji između 200 i 400 spomenika iz sovjetskog doba (EPA)

Ruski tužioci traže 9,5 godina zatvora za Griner

Ruski tužioci traže 9,5 godina zatvora za američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner.

“Tražim od suda da proglasi Griner krivom i osudi je na devet godina i šest mjeseci zatvora”, rekao je tužilac Nikolaj Vlasenko, također zatraživši kaznu od milion rubalja (16.590 dolara) za 31-godišnju sportašicu.

Dvostruka olimpijska pobjednica uhapšena je na moskovskom aerodromu 17. februara nakon što je u njenom ručnom prtljagu pronađeno nekoliko elektronskih cigareta sa tečnošću neobičnog mirisa, a kasnije se ispostavilo da je to ulje kanabisa, navela je tada ruska carinska služba.

Upotreba kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe ilegalna je u Rusiji.

“Očekuje se da će presuda biti objavljena večeras”, rekla je advokatica Maria Blagovolina.

Dvostruka olimpijska pobjednica uhapšena je na moskovskom aerodromu 17. februara (Reuters)

AI: Ukrajinska vojska je ugrozila živote civila

Ukrajinska vojska izložila je civile opasnosti kada je postavila svoje vojne baze u zgradama u kojima su smještene škole i bolnice, kao i napadima iz naseljenih područja da bi odbila rusku invaziju, objavio je Amnesty International.

Takvom se taktikom krši međunarodno humanitarno pravo, upozorava nevladino udruženje.

“Dokumentirali smo praksu ukrajinskih vojnih snaga kojom ugrožavaju civile i krše ratne zakone kada djeluju u naseljenim područjima”, rekla je Agnès Callamard, glavna sekretarica Amnesty Internationala, prenosi AFP.

“Činjenica da se Ukrajinci brane i u odbrambenom su položaju ne izuzima njihovu vojsku od toga da mora poštovati međunarodno humanitarno pravo”, dodala je.


Stoltenberg: Ne dozvoliti Rusiji da dobije rat u Ukrajini

Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“U našem je interesu da ne uspije ova vrsta agresivne politike”, rekao je Stoltenberg.

On je optužio Rusiju da ratom protiv Ukrajine sprovodi napad na trenutni svjetski poredak.

Ocijenio je da se radi o najopasnijoj situaciji u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Stoltenberg je ukazao i na odlučnost i jedinstvo NATO-a.

“Ukoliko Vladimir Putin čak bude i pomislio da na sličan način deluje protiv jedne NATO zemlje, čitava alijansa će reagovati”, poručio je on.

Stoltenberg je kazao da NATO zemlje treba da nastave sa podrškom Ukrajini u naroužanju i ocijenio da će to biti, vjerovatno, potrebno još neko duže vrijeme.

Stoltenberg je ukazao i na odlučnost i jedinstvo NATO-a (EPA)

U ruskom granatiranju istočnog grada Toretska ubijeno osam osoba

Najmanje osam osoba je poginulo, a četiri su ranjene u ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog grada Toretska u regiji Donjeck, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Među ranjenima je troje djece.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, rekao je da je riječ o “još jednom terorističkom činu” Rusije i ponovio svoje pozive drugim nacijama da proglase Rusiju državnim sponzorom terorizma, što bi dovelo do daljih sankcija Moskvi.

Rusija je prethodno negirala da je ciljala civile i odbacila je optužbe za ratne zločine.


Ukrajina: Osam poginulih u granatiranju Donjecke oblasti

Najmanje osam osoba je poginulo, a četiri su povređene u ruskom artiljerijskom napadu na grad Toreck u Donjeckoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je na Telegramu naveo da je u granatiranju pogođena stanica javnog prijevoza, na kojoj su se okupili ljudi, prenosi Reuters.

Među povređenima je troje djece, naveo je.


IAEA traži pristup nuklearki Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grossi  zatražio je pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga, kako bi se utvrdilo da li ona predstavlja opasnost.

Prema njegovim riječima, kontakt sa najvećom evropskom nuklearkom koju vode ukrajinski stručnjaci su “krhki” i komunikacija ne funkcioniše svakog dana.

“Ne možemo da priuštimo nedostatak komunikacije sa postrojenjem u oblastima bitnim za sigurnost. Znamo za optužbe da je u nuklearnoj elektrani uskladištena bojeva municija i da se na nju izvode napadi”, naveo je Grossi u intervjuu za švicarski list Tages-Anzeiger.

Dodao je da su Ujedinjene nacije u razgovoru sa stranama u konfliktu ponudile sporazum o sigurnosnim zonama oko nuklearki, ali da u ovom trenutku ne vidi volju da dogovor bude postignut, prenosi Reuters.

(AFP)

Turska: Izvoz ukrajinskih žitarica mora biti ‘održiv’

Prvi brod koji prevozi ukrajinske žitarice nastavio je ploviti prema Libanu, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Dodao je da ugovor o izvozu žitarica koji je potpisan u Istanbulu mora biti “održiv”, ističući da bi on mogao biti osnova za postizanje “sveobuhvatnog primirja” kojim bi rat u Ukrajini bio okončan.

“Ovaj sporazum, koji traje četiri mjeseca, mora biti održiv”, rekao je Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim malezijskim kolegom Saifuddinom Abdullahom u Kuala Lumpuru.

U cilju nadzora izvoza ukrajinskih žitarica, u Istanbulu je 27. jula službeno pokrenut Zajednički koordinacijski centar (JCC), u sklopu kojeg djeluju predstavnici Turske, Ujedinjenih nacija, Rusije i Ukrajine.

Napominjući da brod koji prevozi kukuruz iz Ukrajine nastavlja ploviti prema Libanu, Cavusoglu je rekao da će, ukoliko ugovor bude produžen bez ikakvih primjedbi, “Rusija također moći izvoziti vlastite žitarice i srodne proizvode, kao i gnojivo”.


Ruske snage granatirale nekoliko ukrajinskih regija

Guverneri ukrajinskih regija Nikolajev, Harkov i Dnjepropetrovsk izvijestili su da su ih ruske snage granatirale tokom noći.

Nema izvještaja o civilnim žrtvama, ali su civilna infrastruktura i kuće oštećeni, rekli su.

Guverner regije Sumi Dmitro Živicki rekao je da su ruske snage u srijedu ispalile 55 projektila na tri grada, te da je osam granata pogodilo stambene dijelove naselja Krasnopilska.

Gradonačelnik Jevhen Jevtušenko iz Nikopolja, zapadno od Zaporožja u centralnojUkrajini, rekao je na svom Telegram kanalu da je i njegov grad granatiran tokom noći.


Zelenski pozvao kineskog predsjednika da pomogne okončati ruski rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je na direktne pregovore s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, istovremeno pozivajući Peking da iskoristi svoj politički i ekonomski utjecaj na Rusiju kako bi se okončao rat u njegovoj zemlji.

Zelenski je u intervjuu koji je objavljen u South China Morning Post rekao da od početka ruske invazije traži razgovor s kineskim predsjednikom, ali da do njega još uvijek nije došlo.

“Želio bih direktno razgovarati s njim. Imao sam jedan razgovor s [predsjednikom] Xi Jinpingom prije godinu”, rekao je hongkonškim novinama preko Zooma. “Od početka velike agresije 24. februara službeno smo tražili razgovor, ali on nije uslijedio, iako sam uvjeren da bi bio od koristi.”

Kina, najvažnija saveznica Rusije, tek treba osuditi ono što ruski predsjednik Vladimir Putin naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, za koju kaže da ima za cilj “denacifikaciju” i “demilitarizaciju” te zemlje.

Zelenski i njegovi zapadni saveznici nazvali su rusku invaziju agresijom, ali Peking kaže da je napad Moskve isprovociran, između ostalog, i širenjem NATO-a u Evropi.

Zelenski je pozvao Kinu da iskoristi svoj ogroman politički i ekonomski utjecaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi (AP)

Ukrajina: Pregovori s Moskvom zavise od prekida vatre i povlačenja

Ukrajina je odbacila komentare bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da Rusija želi “pregovorno rješenje” rata i poručila da svaki dijalog ovisi o ruskom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak opisao je Schroedera kao “glasnika ruskog kraljevskog dvora” i jasno dao do znanja da sporazum o žitaricama neće dovesti do mirovnih pregovora.

“Ako Moskva želi dijalog, to ovisi o njoj, lopta je u njenom dvorištu. Prvo prekid vatre i povlačenje trupa, a zatim konstruktivan dijalog”, napisao je Podoljak na Twitteru.


Zelenski kritizira globalnu sigurnosnu arhitekturu zbog ruske invazije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oštro je kritizirao svjetsku sigurnosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću, ukazujući ne samo na rat u vlastitoj zemlji, već i na sukobe na Balkanu, Tajvanu i Kavkazu.

“Sve te situacije izgledaju drugačije, iako ih ujedinjuje jedan faktor: globalna sigurnosna arhitektura nije funkcionirala”, rekao je Zelenski u svom dnevnom videoobraćanju, na koje se poziva agencija dpa.

U njemu je još jednom optužio Rusiju za kršenje međunarodnog prava u svojoj ničim izazvanoj invaziji na Ukrajinu.

Zelenski je 2014. godinu nazvao “prekretnicom”, nakon koje je međunarodna zajednica jednostavno pustila Rusiju da se izvuče s nezakonitim radnjama poput aneksije Krima ili obaranja aviona Malaysia Airlinesa iznad regije Donbas u istočnoj Ukrajini.

Rat u Ukrajini pokazao je koliko je sloboda krhka, rekao je Zelenski, dodajući da je svijetu potrebna “efikasna globalna sigurnosna arhitektura koja osigurava da nijedna država više nikada ne može upotrijebiti teror protiv druge države”.

Zelenski je također optužio Rusiju da se samo pretvara da je otvorena za mirovne pregovore, navodeći da se Moskva, ako zaista želi mirno rješenje sukoba, trenutno ne bi pregrupisavala u južnoj Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera i agencije