Posljednji pokušaj oživljavanja dogovora sa Iranom

Saopćeno je kako Iran, SAD i EU šalju svoje predstavnike u Beč, nije jasno da li će i ostale potpisnice doći.

Izgledi za obnavljanje sporazuma su izbledjeli u posljednjih nekoliko mjeseci obzirom na velike prepreke koje nisu prevaziđene (Reuters)

Iran, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija saopćili su kako će poslati svoje predstavnike u Beč, u vjerovatno posljednjem pokušaju da se obnove pregovori o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Najnoviji nacrt

Za sada nije jasno da li će druge države koje su dio tog sporazuma iz 2015. godine prisustvovati iznenadnom samitu, niti da li je bilo napretka poslije višemjesečnog zastoja i nedavne runde indirektnih pregovora Irana i SAD u Dohi.

Zvaničnik Evropske unije Enrique Mora, predsjedavajući pregovorima, rekao je kako će u njihovom fokusu biti najnoviji nacrt za oživljavanje sporazuma, dok je Teheran naveo da šalje u Beč nuklearnog pregovarača Alija Bagherija Kanija.

Specijalni predstavnik SAD-a za Iran Robert Mellie napisao je na Twitteru da se sprema otputovati u Beč na pregovore.

Glavni predstavnik Rusije u pregovorima Mihail Uljanov napisao je na Twitteru da su pregovarači iz Rusije, ključne potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, “spremni za konstruktivne razgovore kako bi sporazum bio finaliziran”.

Trumpov potez

Izgledi za obnavljanje sporazuma su izbledjeli u posljednjih nekoliko mjeseci obzirom na velike prepreke koje nisu prevaziđene, uključujući zahtjev Teherana da Washington pruži garancije da neće ponovo napustiti pakt i da će ukinuti sankcije elitnoj iranskoj jedinici Čuvari islamske revolucije.

Iran je 2015. sklopio sporazum sa šest svjetskih sila (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina), kojim je pristao znatno ograničiti obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Međutim, 2018. godine, tadašnji američki predsednik Donald Trump izveo je SAD iz sporazuma i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Teheran je potom počeo koristiti napredne centrifuge koje su zabranjene sporazumom i brzo uvećavati zalihe obogaćenog uranijuma.

Izvor: Agencije