U Njemačkoj moguće obavezno uvođenje maski

Saveznim pokrajinama će biti data mogućnost da uvedu obavezno nošenje maski na javnim mjestima kako bi se osiguralo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

U Njemačkoj je u okviru borbe protiv pandemije COVID-19 od oktobra ponovo planirano da se saveznim pokrajinama omogući uvođenje obaveze nošenja maski (EPA)

U Njemačkoj je u okviru borbe protiv pandemije COVID-19 od oktobra ponovo planirano da se saveznim pokrajinama omogući uvođenje obaveze nošenja maski, javlja Anadolija.

Ministarstvo pravde Njemačke oglasilo se povodom nacrta zakona o zaštiti od infekcija koji je dogovoren u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a koji je bio na snazi ​​sve do 23. septembra.

Napominjući da se u jesenjim i zimskim mjesecima očekuje porast broja oboljelih od COVID-19, u saopćenju se navodi da je neophodno izvršiti potrebne izmjene Zakona.

Nacrt novog zakona

Nacrt zakona, koji uključuje nova pravila, a koji bi trebao da važi od 1. oktobra 2022. do 7. aprila 2023. godine, ovog mjeseca biti dostavljen Vladi.

Prema nacrtu zakonu, obaveza nošenja maski u vazdušnom saobraćaju i javnom prevozu širom Njemačke biće nastavljena nakon 1. oktobra.

Između ostalog, saveznim pokrajinama će biti data mogućnost da uvedu obavezno nošenje maski na javnim mjestima kako bi se osiguralo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Izvor: Agencije