Tajvan tvrdi da je Kina lansirala 11 balističkih raketa

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana optužilo je Kinu da je ispaljivanjem raketa u vodama kod otoka imitirala Sjevernu Koreju i pozvalo na uzdržanost.

Kineski vojni helikopteri iznad otoka Pingtan, uoči početka velikih vojnih vježbi (AFP)

Ministarstvo odbrane Tajvana tvrdi da je Kina lansirala 11 balističkih raketa “Dongfeng” u vode u blizini sjeverne, južne i istočne obale otoka, dok su u tajvansku zovu protuzrane odbrane nakratko ušla 22 kineska vojna aviona.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana koje je optužilo Kinu da je ispaljivanjem raketa u vodama kod otoka imitirala Sjevernu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju navelo da je Kina ugrozila sigurnost Tajvana i pozvalo zemlje da “podrže otok i zajedno brane slobodu i demokratiju”.

Japan tvrdi da je najmanje pet balističkih projektila koje je ispalila Kina palo unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone u Japanskom moru.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kishi rekao je da je to “prvi put da je balistička raketa kineske vojske pala u njihove vode”.

Kyodo News javlja da je Tokio uložio protest Pekingu zbog incidenata.

U demonstraciji moći i bijesa zbog posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, kineska vojska je u četvrtak lansirala rakete oko samoupravnog ostrva.

Otkazani letovi putničkih aviokompanija

Na Tajvanu su danas otkazani letovi putničkih avio-kompanija, pošto je kineska mornarica počela vježbu gađanja bojevom municijom u blizini tog ostrva, dan poslije posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, javlja Tanjug.

Najmanje 40 letova sa i do Tajvana je otkazano, navodi China Times, a prenosi AP.

Uticaj vježbi na pomorski prevoz robe nije poznat, a svaki poremećaj bi imao posljedice po industriju u svijetu.

Narodnooslobodilačka armija Kine izvela je uspješnu vježbu gađanja bojeviom municijom u blizini Tajvana, saopštila je danas Istočna borbena komandna zona kineske vojske.

U saopštenju objavljenom na platformi Vičet precizira se da je bojeva paljba izvršena iz daljine na ciljane oblasti u istočnom dijelu Tajvanskog moreuza.

Ističe se da su “postignuti su očekivani rezultati“, prenosi RIA Novosti.

Kina pokrenula vojne vježbe

Kina je počela velike vojne pomorske i zračne vježbe oko Tajvana, nekoliko sati nakon odlaska predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi iz Taipeija kao odgovor na burnu posjetu koja je razbjesnila Peking.

Državni mediji izvijestili su da je završetak vježbi predviđen u nedjelju.

Istovremeno je tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo da će tajvanska vojska nastaviti s povećanjem nivoa pripravnosti i da će prikladno reagirati na “neprijateljsku situaciju”.

Tajvanska vojska pomno prati “neprijateljsku situaciju” u Tajvanskom moreuzu i u blizini tajvanskih otoka, a sve njene snage provode dnevnu obuku kao i obično, dodaje se u izjavi tajvanskog ministarstva odbrane.

Vlasti u Taipeiu objavile su ranije kako se sumnja da su iznad tajvanskih otoka letjeli dronovi te da je bila hakirana web-stranica tajvanskog ministarstva odbrane, dan nakon posjete Pelosi, prenosi Reuters.

Spor Kine i Tajvana

Kina počinje sa serijom vojnih vježbi oko Tajvana kao odgovor na posjetu Pelosi, a neke od njih se trebaju održati unutar morske i zračne teritorije otoka od 12 nautičkih milja, navelo je ministarstvu odbrane u Taipeiju.

To se nikada prije nije dogodilo, a visoki dužnosnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao “ravan morskoj i zračnoj blokadi Tajvana”.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, navela je u četvrtak da su njene razmirice s otokom unutrašnja stvar.

“Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana, vanjskih sila je razumno, zakonito”, objavio je kineski ured za tajvanske poslove.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je da će se vježbe, koje uključuju i pucanje bojevom municijom, održati u šest područja koja okružuju Tajvan.

Izvor: Al Jazeera i agencije