ASEAN upozorava na opasnost ‘pogrešnih procjena’ oko Tajvana

Savez država jugoistočne Azije iznio je upozorenje u izjavi ministara vanjskih poslova nakon što je Kambodža, kao predsjedajuća, pozvala sve strane na smirivanje napetosti oko Tajvana.

Sastanak u Pnom Penu zasjenjen je razvojem događaja u Tajvanu nakon posjete Nancy Pelosi (EPA)

Jugoistočni azijski regionalni blok ASEAN upozorio je u četvrtak da bi nestabilnost zbog napetosti u Tajvanskom moreuzu među velikim silama mogla izazvati “pogrešne procjene, ozbiljnu konfrontaciju, otvorene sukobe i nepredvidive posljedice”, prenosi Hina.

Savez država jugoistočne Azije iznio je tu primjedbu u izjavi ministara vanjskih poslova nakon što je Kambodža, kao predsjedajuća, pozvala sve strane na smirivanje napetosti oko Tajvana.

Sastanak 10-članog bloka u Pnom Penu, na kojem sudjeluje niz drugih zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Američke Države, zasjenjen je razvojem događaja u Tajvanu nakon posjete predsjednice američkog Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi.

Posjeta Pelosi izazvala bijes u Kini

“ASEAN je spreman odigrati konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirnog dijaloga između svih strana”, naveo je ASEAN pozivajući na maksimalnu suzdržanost od provokativnih akcija.

Putovanje Pelosi, što je bila američka posjeta samoupravnom Tajvanu na najvišoj razini u 25 godina, izazvalo je bijes u Kini, koja je odgovorila vojnim vježbama i drugim aktivnostima na tom području.

Zemlje jugoistočne Azije pažljivo će djelovati u pokušaju da uravnoteže svoje odnose s Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama, oprezne da se ne postave između supersila, navedeno je.

Izvor: Agencije