WHO o COVID-u: Pad broja oboljelih i preminulih

Zdravstvena agencija UN-a saopćila je kako je prošle sedmice prijavljeno 4,5 miliona novih infekcija koronavirusom.

Broj smrtnih slučajeva smanjen svuda osim u jugoistočnoj Aziji, gdje je 15 posto veći, te u zapadnom Pacifiku (EPA - Ilustracija)

Broj novih infekcija koronavirusom i smrtnih ishoda bolesti prijavljenih na globalnom nivou nastavio je opadati skoro svuda u svijetu, što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na brifingu opisala “poželjnim padom”, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Zdravstvena agencija UN-a saopćila je kako je prošle sedmice prijavljeno 4,5 miliona novih infekcija koronavirusom, što je 16 posto manje nego prethodne sedmice. Broj smrtnih slučajeva je također pao i to 13 posto, te je umrlo 13.500 pacijenata.

Iz WHO-a navode kako je broj zaraženih koronavirusom opao svuda u svijetu, dok je broj smrtnih slučajeva smanjen svuda osim u jugoistočnoj Aziji, gdje je 15 posto veći, te u zapadnom Pacifiku.

Preniske stope vakcinacije

Generalni direktor WHO-s Thedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da sa početkom zime na sjevernoj hemisferi i mogućom pojavom opasnijeg soja koronavirusa, stručnjaci očekuju rast hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

On je rekao kako su stope vakcinacije, čak i u bogatim državama, i dalje preniske, napominjući da 30 posto zdravstvenih radnika i 20 posto starijih osoba još nije primilo vakcinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada