Trump opstruirao istragu o povjerljivim dokumentima

Sekretarijat za pravosuđe saopćio je da su povjerljiva dokumenta najvjerovatnije ‘sakrivana i uklanjana’ iz kuće bivšeg američkog predsjednika u Mar-a-Lagu na Floridi.

FBI je u Mar-a-Lagu zaplijenio 33 kutije s više od 100 povjerljivih dokumenata koji su bili sklonjeni u uredu Donalda Trumpa (Reuters)

Sekretarijat za pravosuđe saopćio je da su povjerljiva dokumenta najvjerovatnije “sakrivana i uklanjana” iz kuće Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu na Floridi, u pokušaju da se opstruira federalna istraga o vladinim dokumentima koji su protuzakonito tamo odnijeti.

Federalni istražni biro (FBI) je tokom nedavnog pretresa u Mar-a-Lagu zaplijenio 33 kutije s više od 100 povjerljivih dokumenata koji su bili sklonjeni u Trumpovom uredu, pokazuju objavljeni dijelovi dokumenta koji je osnova naloga za pretres, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

U tom objavljenom dokumentu je nagoviješteno da su Trumpovi saradnici možda namjerno obmanjivali nadležne o tome da li dokumenta od najveće tajnosti stoje u Mar-a-Lagu.

Sekretarijat za pravosuđe objavio je da je pretres izvršen jer su nedostajala neka povjerljiva dokumenta, ali i da postoji sumnja da je još dokumenata ostalo u Trumpovoj kući, uprkos tome što bivši predsjednik tvrdi da je uzet sav materijal.

Zašto ih nije vratio kada su zatražena?

Sekretarijat za pravosuđe ipak nije odgovorio na pitanje koje najviše zanima javnost – zašto je Trump držao kod sebe određena dokumenta iz Bijele kuće i zašto ih nije vratio kada su zatražena?

U dokumentu se navodi da su pripadnici FBI-a i Sekretarijata za pravosuđe bili u Mar-a-Lagu 3. juna i da Trumpov zastupnik tada nije objasnio zašto se tamo nalaze vladina dokumenta, uključujući povjerljiva, neka od njih i godinu i po nakon što je Trump napustio Bijelu kuću.

Posjeta Mar-a-Lagu desila se sedmicu pošto je Sekretarijat za pravosuđe izdao obavezujući poziv da dokumenta budu vraćena.

Trumpovi zastupnici tvrdili su tada da su se dokumenta nalazila u prostoriji za skladištenje u kući.

Međutim, Sekretarijat za pravosuđe je, poslije uvida u videosnimak iz kuće, objavio da postoje naznake da su dokumenta odatle sklanjana kako bi se opstruirala istraga.

Nije objavljeno ko je sklanjao dokumenta.

Bit će imenovan specijalni sudija

Kada su agenti došli u Mar-a-Lago u augustu pronašli su dokumenta i u Trumpovom uredu i u sobi za skladištenje, navodi Sekretarijat za pravosuđe.

Istraga je počela kada je Nacionalni arhiv, koji čuva sva dokumenta iz Bijele kuće, objavio da nedostaju neka dokumenta.

Sekretarijat za pravosuđe objavio je osnove naloga za pretres kako bi se usprotivio Trumpovom zahtjevu da se imenuje specijalni sudija koji će uraditi reviziju cijelog predmeta.

Okružna sutkinja Aileen Cannon će saslušati argumente obje strane u četvrtak.

Već je nagovijestila da ima namjeru imenovati specijalnog sudiju, ali je dala priliku i Sekretarijatu za pravosuđe da se izjasni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada