Talibani slave prvu godišnjicu američkog povlačenja

Talibani su u srijedu proglasili nacionalni praznik i ukrasili prijestolnicu kako bi proslavili prvu godišnjicu povlačenja američki predvođene vojne koalicije iz Afganistana, nakon 20 godina rata.

Kasno u utorak održan je vatromet, a talibanski borci su u sklopu slavlja pucali u zrak iz svog oružja (EPA)

Talibani su u srijedu proglasili nacionalni praznik i ukrasili prijestolnicu kako bi proslavili prvu godišnjicu povlačenja američki predvođene vojne koalicije iz Afganistana, nakon 20 godina rata.

Talibani su nakon povratka na vlast ponovno donijeli svoju ekstremno konzervativnu verziju islamskog zakona, potisnuvši žene iz javnog života, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Usprkos novim restrikcijama i sve težoj humanitarnoj krizi, mnogim Afganistancima je drago da su sa teritorija države otišle strane sile.

Usprkos novim restrikcijama i sve težoj humanitarnoj krizi, mnogim Afganistancima je drago da su s teritorija države otišle strane sile (EPA)

“Sretni smo jer je Allah potjerao nevjernike iz naše države te je uspostavljen islamski emirat”, rekao je Zalmai, stanovnik Kabula.

Povlačenjem vojske u ponoć 31. augusta završen je najduži američki rat, vojna invazija pokrenuta nakon napada 11. septembra 2001. godine na američki teritorij.

U ratu je poginulo gotovo 66.000 afganistanskih vojnika i gotovo 50.000 civila, no za američku javnost kap koja je prelila čašu bio je broj poginulih Amerikanaca – njih ukupno 2.500.

Ubijeno je i 3.500 državljana članica drugih NATO saveznica.

Dvije sedmice prije prošlogodišnjeg povlačenja stranih snaga talibani su osvojili vlast nakon brze ofanzive protiv afganistanske vojske.

U Kabulu je u znak proslave održan vatromet (EPA)

U srijedu su u Kabulu postavljeni plakati koji slave pobjedu protiv SAD-a, ali i Sovjetskog saveza i Britanskog carstva, koji su također izgubili rat u Afganistanu.

Kasno u utorak održan je vatromet, a talibanski borci su u sklopu slavlja pucali u zrak iz svog oružja.

Na trgu Masud, u blizini bivše američke ambasade, naoružani talibani nosili su svoje zastave i uzvikivali “Smrt Americi!”

Brojni su vozili automobile kroz grad trubeći.

Na društvenim mrežama talibani su objavili desetke videozapisa i fotografija novih trupa, ponekad naoružanih američkim oružjem ostavljenim nakon brzog povlačenja (EPA)

Na društvenim mrežama talibani su objavili desetke videozapisa i fotografija novih trupa, ponekad naoružanih američkim oružjem ostavljenim nakon brzog povlačenja.

Iako talibani slave preuzimanje vlasti, više od 38 miliona Afganistanaca prijeti humanitarna kriza, pogoršana zapadnim zamrzavanjem milijardi dolara i potrošenom stranom pomoći.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena zamrznula je afganistanskih 3,5 milijardi dolara, navodeći strah da će taj “novac završiti u rukama terorista”.

Talibanski borci su u sklopu slavlja pucali u zrak iz svog oružja (EPA)

Životi običnih Afganistanaca u proteklih godinu dana se pogoršao, pogotovo za žene.

Talibani su zatvorili škole za djevojčice u mnogim pokrajinama te su zabranili ženama da imaju državne poslove.

Žene sada moraju biti potpuno pokrivene u javnosti.

Na trgu Masud, u blizini bivše američke ambasade, naoružani talibani nosili su svoje zastave i uzvikivali ‘smrt Americi’ (EPA)
Izvor: Agencije