Rusija zaustavila dotok plina Sjevernim tokom 1

Rusija je zaustavila dotok plina kroz najveći plinovod u Evropi u srijedu, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela i povećavajući mogućnost recesije i racionaliziranja energije u Evropi.

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora plinovoda (EPA)

Rusija je zaustavila dotok plina kroz najveći plinovod u Evropi u srijedu, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela i povećavajući mogućnost recesije i racionaliziranja energije u nekim od najbogatijih zemalja u Evropi.

Protok je pao na nulu u Sjevernom toku 1 koji ide prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke Sjevernog toka na njemačku plinsku mrežu, prenosi Hina.

Plina za Njemačku neće biti između tri sata po srednjoevropskom vremenu u srijedu, do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gazprom.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla to razdoblje produžiti zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata.

Energetska kriza

Daljnja ograničenja evropske opskrbe plinom pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cijene plina već skočile za više od 400 posto od prošlog augusta, stvarajući krizu životnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje kompanijama te prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret.

Moskva koja je već smanjila opskrbu preko Sjevernog toka 1 na 40 posto kapaciteta u junu i na 20 posto u julu krivi probleme s održavanjem i sankcije koje, kako kaže, sprečavaju povratak i instalaciju opreme.

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora plinovoda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada