Baltičke zemlje žele ubrzati izgradnju morskih vjetroelektrana

Zemlje uključene u sporazum žele povećati svoje morske kapacitete sedam puta na gotovo 20 gigavata do 2030. godine, prema zajedničkom saopćenju.

Energija vjetra u Baltičkom moru mogla bi pokriti energetsku potrošnju šest miliona kućanstava do 2030. godine (EPA - Ilustracija)

U svjetlu energetske krize u Evropi, čelnici vlada osam baltičkih zemalja su u Kopenhagenu dogovorili sporazum velikog širenja energije vjetra, prenosi Hina.

Zemlje uključene u sporazum žele povećati svoje morske kapacitete sedam puta na gotovo 20 gigavata do 2030. godine, prema zajedničkom saopćenju.

Uz čelnike Danske, Finske, Estonije, Latvije, Litve i Poljske, njemački kancelar Olaf Scholz i švedska premijerka Magdalena Andersson također su potpisali sporazum.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energiju kao oružje i doveo je Evropu na rub energetske krize”, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za medije. Zbog ruskog rata protiv Ukrajine, ali i zbog klimatske krize, potrebne su “ambiciozne odluke”.

“Predani smo učvršćivanju naše energetske saradnje i energetske otpornosti”, piše u sporazumu. Do ovog trenutka, ove zemlje traže brže odobrenje procedura koji se tiču projekata energije vjetra. Potencijal vjetroelektrana na Baltičkom moru je ukupno 93 gigavata.

Povećati kapacitete do150 gigavata

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također je otputovala na energetski samit.

Energija vjetra u Baltičkom moru mogla bi pokriti energetsku potrošnju šest miliona kućanstava do 2030. godine, izjavila je.

U maju, Danska je već bila domaćin samita o energiji vjetra u Sjevernom moru.

U to vrijeme, Scholz i njegove kolege iz Danske, Belgije i Nizozemske dogovorili su se učetverostručiti svoje morske kapacitete do 2030. godine i zajedno doseći 65 gigavata.

Do 2050. godine, kapacitet bi se u Sjevernom moru trebao povećati na 150 gigavata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada