Umro Mihail Gorbačov: Okončao Hladni rat, ali nije uspio spriječiti raspad SSSR-a

Nekadašnji čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini.

Mihail Gorbačov bio je politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (Anadolija)

Mihail Gorbačov, koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza, preminuo je u utorak u 92. godini, prenijele su ruske novinske agencije pozivajući se na bolničke zvaničnike.

Gorbačov, posljednji sovjetski predsjednik, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio željeznu zavjesu koja je dijelila Evropu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke, piše Reuters.

Gorbačov, posljednji sovjetski predsjednik, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa SAD-om (EPA)

Mihail Sergejevič Gorbačov rođen je 2. marta 1931. godine u mjestu Privoljnoje u današnjoj Ukrajini.

Bio je politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Njegov pokušaj reformi je doveo do kraja Hladnog rata, ali je također doveo i do kraja vrhovne političke vlasti Komunističke Partije Sovjetskog Saveza (KPSS) i do raspada Sovjetskog Saveza.

Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1990. godine.

Godine 1992. Gorbač je pokrenuo međunarodni fond socioekonomskih i političkih studija poznat pod imenom Gorbačovljeva fondacija (EPA)

Ideološki gledano, Gorbačov je u početku svoje političke karijere bio naklonjen marksizmu i lenjinizmu, ali se do ranih 90-ih okrenuo ideji socijaldemokracije.

Vladavina Mihaila Gorbačova bila je obilježena pojmovima “perestrojka” i “glasnost” (reforme i otvorenost).

Kad je 1985. godine postao glavni sekretar sovjetske komunističke partije, u dobi od 54 godine, krenuo je revitalizirati sistem uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli.

Njegova politika ‘glasnosti’ – slobode govora – omogućila je do tada nezamislivu kritiku stranke i države, ali je također ohrabrila nacionaliste koji su počeli vršiti pritisak za nezavisnost u baltičkim republikama Latviji, Litvi, Estoniji i drugim mjestima.

Mnogi Rusi nikada nisu oprostili Gorbačovu (desno) turbulencije koje su njegove reforme izazvale (EPA)

Mnogi Rusi nikada nisu oprostili Gorbačovu turbulencije koje su njegove reforme izazvale, smatrajući kasniji pad životnog standarda previsokom cijenom za demokratiju.

Nakon što je 30. juna posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomist Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: “Svima nam je dao slobodu – ali ne znamo što bismo s njom.”

Godine 1992. Gorbač je pokrenuo međunarodni fond socioekonomskih i političkih studija poznat pod imenom Gorbačovljeva fondacija, zatim Međunarodni zeleni krst, a postao je i član Rimskog kluba.

Izvor: Agencije