Talibanski zvaničnici žele sporazum s Rusijom o uvozu benzina

Delegacija talibana boravi u ruskoj prijestolnici i finalizirala je ugovore o isporuci Afganistanu pšenice, plina i benzina, odnosno nafte.

I Rusija i Afganistan predvođen talibanima trpe ekonomske sankcije međunarodnih vlada (EPA)

Talibanska vlada je u završnoj fazi pregovora u Moskvi o uslovima ugovora za Afganistan o kupovini benzina od Rusije, rekli su afganistanski zvaničnici.

Habiburahman Habib, glasnogovornik afganistanskog Ministarstva ekonomije, potvrdio je da je zvanična delegacija kojom predsjedava ovo ministarstvo u ruskoj prijestolnici finalizirala ugovore o isporuci pšenice, plina i benzina, odnosno nafte, prenosi Fena.

“Oni su u pregovorima s ruskom stranom”, rekao je on u poruci Reutersu, dodajući da će saopćiti detalje nakon što pregovori budu završeni.

Izvor iz ureda ministra trgovine i industrije kazao je britanskoj agenciji da su zvaničnici iz njegovog Ministarstva trgovine i industrije i Ministarstva finansija ostali u Moskvi kako bi radili na ugovorima nakon posjete ministarske delegacije ranije ovog mjeseca.

Moskva ne priznaje talibansku administraciju

Posjeta dolazi u trenutku kada Sjedinjene Američke Države pokušavaju uvjeriti druge nacije da smanje upotrebu ruske nafte.

I Rusija i Afganistan predvođen talibanima trpe ekonomske sankcije međunarodnih vlada.

Nijedna strana vlada, uključujući Moskvu, formalno ne priznaje talibansku administraciju.

Afganistanske banke su bile sputane sankcijama, zbog kojih većina međunarodnih banaka nije spremna obavljati transakcije s afganistanskim finansijskim institucijama.

Izvor: Agencije