Tajvan ispalio hice upozorenja prema kineskom dronu

To je prvi put da su ispaljeni hici upozorenja od izbijanja najnovijih napetosti između Kine i Tajvana.

Tajvan se i ranije žalio na kineske bespilotne letjelice koje stalno lete oko malih skupina otoka blizu kineske obale (EPA)

Tajvan je u utorak ispalio hice upozorenja prema kineskoj bespilotnoj letjelici koja je proletjela iznad tajvanskog otočića, nedugo nakon što je predsjednica Tsai Ing-wen rekla da je tajvanskoj vojsci naredila da poduzme “snažne protumjere” protiv onoga što smatra kineskim provokacijama.

To je prvi put da su ispaljeni hici upozorenja od izbijanja najnovijih napetosti između Kine i Tajvana, koji Peking smatra svojim teritorijem, piše Reuters, a prenosi Hina.

Vojni glasnogovornik je rekao da se dron nakon incidenta vratio u Kinu.

Vojne vježbe

Tajvan se i ranije žalio na kineske bespilotne letjelice koje stalno lete oko malih skupina otoka blizu kineske obale. Nedavno su, u sklopu vojnih vježbi Pekinga, nadlijetali otočje Kinmen koje pripada Tajvanu.

Kina je izvela vježbe oko tog otočja početkom avgusta, nakon posjete Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Iz Kine se nisu odmah oglasili. U ponedjeljak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo pritužbe Tajvana o prelijetanju bespilotnih letjelica, smatrajući to “nečim zbog čega ne bi trebalo dizati galamu”.

Otočje Kinmen je, u svojoj najbližoj tački, od kineskog teritorija udaljeno samo nekoliko stotina metara i nalazi se nasuprot kineskim gradovima Xiamenu i Quanzhouu.

Izvor: Agencije