Scholz: Njemačka dobro pripremljena za zimu i bez ruskog plina

Njemačka je dobro pripremljena za predstojeću zimu i za slučaj izostanka ruskog plina, istakao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Scholz je kazao da se brzo napreduje u izgradnji novih terminala za prijem tečnog naftnog gasa i da su skladišta gasa puna (Reuters)

Njemačka je dobro pripremljena za predstojeću zimu i za slučaj izostanka ruskog plina, istakao je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Scholz je pred zasjedanje njemačke vlade u dvorcu Mesebergu kazao da su svi pogođeni posljedicama rata u Ukrajini, prenosi Tanjug.

Najavio je da će na sjednici vlade najprije biti razmatrana sigurnosna situacija i da je planiran razgovor o nacionalnoj strategiji bezbjednosti.

“Poslije diskusije o sigurnosnoj situaciji, razmotrit ćemo posljedice rata po energetsko snabdijevanje, kako Njemačke, tako i Evrope”, objasnio je i dodao da je Njemačka rano počela sa pripremama za moguće probleme u snabdijevanju.

Potrebne odluke

“U decembru sam pitao ministra privrede šta se dešava ako izostanu isporuke gasa iz Rusije. Pošto smo tako rano počeli sa pripremama brzo smo donijeli potrebne odluke da dobro prođemo kroz predstojeću zimu”, uvjeren je Scholz.

Naveo je da se brzo napreduje u izgradnji novih terminala za prijem tečnog naftnog gasa i da su skladišta gasa puna.

“Za razliku od prošle godine sada imamo popunjenost od više od 80 posto. Nastavit ćemo da punimo skladišta”, naglasio je.

Napomenuo je da je izmjenama zakona omogućeno da se ponovo pokrenu elektrane na ugalj kako bi se štedio gas i da se trenutno analizira da li ima smisla produžiti vijek rada nuklearnih elektrana.

“Sve te mjere su doprinijele tome da smo u boljoj situaciji nego što se naziralo prije par mjeseci. Mi smo se pripremili”, zaključio je Scholz.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada