SAD sprema prodaju oružja Tajvanu za 1,1 milijardu dolara

Pojedine stavke u procesu odobravanja pomoći za Tajvan mogle bi biti objavljene u narednim sedmicama ili mjesecima.

Fokus bi trebao biti na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana (EPA)

Administracija predsjednika Josepha Bidena planira zatražiti od Kongresa SAD-a da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa zrak-zrak, izvijestio je portal Politico, pozivajući se na obaviještene izvore.

Politico je, prema tri izvora, koji su zahtijevali anonimnost, zbog osjetljivosti ovog pitanja, naveo da bi fokus trebao biti na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana za ispunjavanje redovnih zadataka, umjesto razvijanja novih sistema i sposobnosti, koje bi vjerovatno rasplamsale već usijane tenzije s Kinom.

Američki zvaničnici ističu svoju stalnu podršku Vladi u Taipeiju, a pojedine stavke u procesu odobravanja pomoći za Tajvan mogle bi biti objavljene u narednim sedmicama ili mjesecima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Posjete američkih zvaničnika

Peking je organizirao do sada nezabilježene vježbe na moru i u zraku oko otoka koji smatra svojom teritorijom, u znak protesta zbog posjete Taipeiju predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi ranije ovog mjeseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko desetljeća.

Američki političari su u tri navrata posjećivali Tajvan nakon posjete Nancy Pelosi, a posljednja je bila senatorka iz Tennesseeja Marsha Blackburn, koja se u petak sastala s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen.

Izvor: Agencije