Ruski novinar optužen da je donirao 16 eura fondaciji Navaljnog

Ako bude proglašen krivim, Andreju Zajakinu prijeti kazna do osam godina zatvora.

Andrej Zajakin, koji je pisao za 'Novaja Gazetu' i druge publikacije, proveo je noć u pritvoru (AP)

Nezavisni ruski novinar Andrej Zajakin optužen je za “finansiranje ekstremističke organizacije” zbog doniranja male sume novca fondaciji koju je osnovao uhapšeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.

Ovo je prvo javno poznato krivično gonjenje za donacije organizacijama Navaljnog od kako su prošlog ljeta proglašene ekstremističkim i stavljene van zakona, objavili su ruski mediji.

Kolege Zajakina rekle su kako je on uhapšen u svom stanu u Moskvi u nedjelju i izveden pred sud u ponedjeljak, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna do osam godina zatvora.

Proveo noć u ćeliji

Prema Centru za odbranu masovnih medija, grupi za ljudska prava koja pomaže u odbrani Zajakina, istražitelji optužuju novinara da je donirao 1.000 rubalja (približno 16 eura) Fondaciji za borbu protiv korupcije Navaljnog.

Zajakin, koji je pisao za nezavisni ruski list Novaja Gazeta i druge publikacije, proveo je noć u ćeliji za pritvor policije.

Sud je u ponedjeljak odobrio zahtjev da mu se uvede policijski sat od 20:00 sati navečer do 8:00 sati ujutro, zabranili mu da koristi internet i telefon i da komunicira s drugim osobama umiješanim u slučaj.

Izvor: Agencije