Fotogalerija: Borbe suparničkih grupa u Bagdadu

Borbe između suparničkih iračkih snaga bjesne već drugi dan u Bagdadu, u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi.

Ljudi pomažu povrijeđenom demonstrantu tokom sukoba sa snagama za suzbijanje nereda u blizini ureda premijera u Bagdadu (EPA)

Borbe između suparničkih iračkih snaga bjesne već drugi dan, a raketna paljba odjekuje iz bagdadske Zelene zone – gdje je, prema medicinskim izvorima, ubijeno 30 ljudi.

Nasilje je izbilo nakon što je moćni šiitski vjerski vođa Muqtada al-Sadr u ponedjeljak najavio da će se povući iz iračke politike, što je navelo stotine njegovih bijesnih sljedbenika da upadnu u vladinu palatu, nakon čega su izbili sukobi sa snagama sigurnosti.

Iračke snage sigurnosti pomažu kolegi povrijeđenom tokom sukoba s pristašama Muqtade al-Sadra u blizini premijerovog ureda (EPA)

Demonstranti lojalni Al-Sadru su užadima srušili betonske barijere ispred vladine palate i probili vrata, uletjevši u raskošne salone i mramorom obložene dvorane palate, ključno mjesto susreta iračkih šefova država i stranih dužnosnika.

Sukob pristalica Al-Sadra s pristalicama suparničkog Koordinacijskog okvira u Zelenoj zoni u Bagdadu (Reuters)

Iračka vojska objavila je policijski sat širom zemlje, a privremeni premijer suspendirao je sjednice vlade kao odgovor na nasilje. Medicinski dužnosnici rekli su da su deseci demonstranata ranjeni vatrenim oružjem i suzavcem te fizičkim sukobima s interventnom policijom.

Pristalice Al-Sadra penju se preko barijera u Zelenoj zoni u Bagdadu (Reuters)

Iračka vlada je u blokadi otkako je Al-Sadrova stranka osvojila najveći udio zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima u oktobru, ali nedovoljno da osigura većinsku vladu.

Iračke snage sigurnosti ispaljuju suzavac na ljude koji protestiraju unutar vladine palate u Bagdadu (AP)

Tokom sukoba u ponedjeljak, milicija na strani Al-Sadra okupila se na trgu Tahrir u glavnom gradu kako bi zaštitila demonstranata, prema jednom od njenih zapovjednika.

Al-Sadrove pristalice su upali u Republičku palatu nakon što je Al-Sadr najavio potpuno povlačenje iz politike (Anadolija)

Protesti su također izbili u južnim provincijama sa šiitskom većinom, pri čemu su Al-Sadrove pristalice palile gume i blokirale ceste u naftom bogatoj pokrajini Basra, a stotine su demonstrirale ispred zgrade guvernera u Missanu.

Pristalica Al-Sadra pokazuje čahure od municije nakon sukoba sa snagama sigurnosti u Bagdadu (Anadolija)

Ovo nije prvi put da je al-Sadr, koji je pozvao na prijevremene izbore i raspuštanje parlamenta, najavio svoje povlačenje iz politike, a mnogi su potez od ponedjeljka odbacili kao još jedan blef kako bi stekao veću moć nad svojim suparnicima usred sve goreg zastoja.

Borci iz Al-Sadrovih Mirovnih brigada pucaju iz oružja tokom sukoba s iračkim snagama sigurnosti u blizini Zelene zone (Reuters)
Borci iz Al-Sadrovih Mirovnih brigada okupljaju se tokom sukoba s iračkim snagama sigurnosti (Reuters)
Izvor: Al Jazeera i agencije