Prvi ukrajinski brod sa žitaricama prošao inspekciju

Prvi ukrajinski brod sa žitaricama uskoro će proći kroz Bosfor i nastaviti plovidbu prema konačnom odredištu u Libanu.

Brod Razoni isplovio je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26.000 tona kukuruza (Anadolija)
  • Ukrajinski brod sa žitaricama koji je u ponedjeljak isplovio iz Odese prošao je inspekciju te nastavlja plovidbu prema konačnom odredištu u Libanu.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski situaciju u Donbasu opisao kao ‘pravi pakao’.
  • Pentagon demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.
  • Ruske snage pogodile su nekoliko okruga u Harkovu tokom noći, rekao je guverner te sjeveroistočne ukrajinske regije.
  • Tim inspektora ukrcao se u Istanbulu na prvi brod za prijevoz žita koji je krenuo iz ukrajinskih luka u ratnim uvjetima, prije nego što nastavi svoj put prema svom konačnom odredištu u Libanonu.

 

U nastavku su najvažnije vijesti iz Ukrajine:


Guterres najavio istragu o napadu na Olenivku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres najavio je danas da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali “separatisti koje podržava Moskva”.

“Rusija i Ukrajina tražile su da se sprovede istraga”, rekao je Guterres novinarima, prenosi Reuters.

Generalni sekretar UN-a je naveo da se priprema misija za koju će, kako je dodao, biti potrebna saglasnost i Rusije i Ukrajine.

(EPA)

Fomin: Ukrajina krši zakone o ratnim zarobljenicima

Ukrajina se ne pridržava međunarodnog zakona o ratnim zarobljenicima, jer se praktikuju mučenja, ponižavanja, premlaćivanja, uskraćivanja liječenja i vansudska pogubljenja kao i iznude od porodica ratnih zarobljenika, upozorio je danas zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

“Nažalost, situacija sa poštovanjem međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini nije dobra. Internetom kruže video snimci mučenja i ponižavanja koje su objavili izvršioci užasnog nasilja nad zarobljenim pripadnicima Oružanih snaga Rusije, DNR i LNR”, rekao je Fomin na brifingu za strane vojne atašee, prenosi TAS S.

Zamjenik ministra odbrane Rusije je istakao da je bilo brojnih slučajeva premlaćivanja, sakaćenja, vanprocesnog strijeljanja i uskraćivanja medicinske pomoći ratnim zarobljenicima.

“Osim toga, ukrajinski neonacisti vrše psihološki pritisak na rođake zatočenih vojnika i standardno praktikuju novčane iznude”, tvrdi Fomin.


Rusija priprema udarne snage za rodni grad Zelenskog

Ukrajinska vojska upozorila je danas da je Rusija počela da formira udarne snage za napad na Krivi Rog, rodni grad ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Iz južne vojne komande ukrajinske vojske tvrde i da je moguće da Moskva priprema nove ofanzivne operacije u južnoj Ukrajini.

Južna komanda tvrdi da je Rusija ”počela da stvara udarnu grupu u pravcu Krivog Roga”.

”Vrlo je vjerovatno i da neprijatelj sprema neprijateljsku kontraofanzivu sa naknadnim planom da dođe do administrativne granice Hersonske oblasti”, navela je južna vojna komanda.

U redovnom izvještaju o ratu na jugu zemlje, ova komanda je opisala situaciju kao napetu i navela da je Rusija u utorak izvela napade duž linije fronta.

Grad Krivi Rog, poznat po proizvodnji čelika, u kojem je Zelenski odrastao, nalazi se oko 50 kilometara od južne linije fronta.


Zelenski: Prvi brod sa žitom je samo djelić naših potreba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne vidi veći značaj prve izvozne pošiljke žitarica iz njegove zemlje otkako je počeo rat sa Rusijom, navodeći da je to delić usjeva koje Kijev mora da proda, a što bi pomoglo spasavanju uništene ekonomije.

Zelenski je to rekao nakon što je u Turskoj završena inspekcija broda koji je krenuo ka svom konačnom odredištu u Libanu, što je u skladu sa sporazumom koji treba da omogući ublažavanje globalne krize sa hranom, prenosi Guardian.

Brod Razoni je rano u ponedeljak otplovio iz ukrajinske luke Odese na Crnom moru noseći 26.527 tona kukuruza u libanski Tripoli.

Zelenski je rekao da je neophodno više vremena da se vidi da li će uslijediti druge pošiljke žita, te dodao da Ukrajina mora da izveze najmanje 10 miliona tona žitarica kako bi hitno pomogla u smanjenju svog budžetskog deficita od pet milijardi dolara mjesečno.

(EPA)

Kazahstan gasi nade da može zamijeniti isporuke nafte iz Rusije

Kazahstan ne može jednostavno nadomjestiti količine nafte koje bi zapad izgubio odustajanjem od nafte iz Rusije, rekao je u srijedu u glavnom gradu Nur-Sultanu ministar energetike te naftom i plinom bogate bivše sovjetske republike Bolat Akčulakov.

“Nemamo tu mogućnost. Proizvodnja nafte nije usporediva sa slavinom za vodu koja se jednostavno može dodatno otvoriti da bi se dobile veće količine”, citirala je ruska novinska agencija Interfax ministrove riječi.

“Da biste proizveli tolike količine nafte, morate uložiti puno novca u polja i bušotine”, rekao je on.

Prije samo mjesec dana, kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokaev naznačio je kako je Kazahstan spreman iskoristiti svoj potencijal za stabilizaciju situacije na svjetskim tržištima nafte i plina, uključujući i evropska.

Kazahstan se smatra saveznikom Rusije, ali nije deklaratorno na strani Moskve po pitanju Ukrajine. Predsjednik Tokaev izazvao je pomutnju sredinom juna kada je na zajedničkoj panel raspravi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio da Kazahstan – za razliku od Rusije – neće priznati istočne ukrajinske separatističke regije Luhansk i Donjeck kao nezavisne države.

Zbog ruskog rata protiv Ukrajine, države EU-a uvele su embargo na naftu iz Rusije koja se doprema tankerima, ali se očekuje da će nafta nastaviti teći.


Kremlj kaže da su Gazpromu potrebni dokumenti kako bi vratio plinske turbine

Gazprom, ruski energetski div pod državnom kontrolom, čeka dokumente kako bi mogao vratiti servisirane plinske turbine Sjevernog toka 1 iz Njemačke, saopćio je Kremlj.

Rusija je smanjila opskrbu plinom preko plinovoda Sjeverni tok 1 na petinu njegovog kapaciteta, navodeći kao razlog tehničke probleme s plinskim turbinama koje isporučuje Siemens Energy.

Prva turbina je, nakon servisiranja u Kanadi, zadržana u Njemačkoj, a Rusija tvrdi da je ne može dobiti nazad bez dokumenata koji pokazuju da nije pod zapadnim sankcijama.

Ranije u srijedu, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da ništa ne sprečava isporuku turbine Rusiji.

Gazprom tvrdi da je protok plina smanjen zbog toga što Njemačka nije isporučila turbinu za komprimiranje plina koja je dio plinovoda (Reuters)

Prvi ukrajinski brod sa žitaricama prošao inspekciju

Završena je inspekcija prvog ukrajinskog broda sa žitaricama koji je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru isplovio rano u ponedjeljak noseći 26.527 tona kukuruza za libanski Tripoli.

Brod će uskoro proći kroz Bosfor i nastaviti plovidbu prema konačnom odredištu u Libanu, saopćilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Inspekcija broda trajala je nešto manje od sat i po, prenio je AFP.

Inspekciju su obavili ruski, ukrajinski i turski stručnjaci te osoblje Ujedinjenih nacija koje radi u Zajedničkom koordinacijskom centru (JCC) u Istanbulu.


Lavrov: SAD nam još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja

SAD Rusiji još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Nisu ni predložili da se ti razgovori nastave”, rekao je Lavrov tokom posjete Mjanmaru, prenosi ruska agencija TASS.

Radi se o zamjeni za sporazum o kontroli naoružanja Novi START, jedini preostali takav dogovor između Washingtona i Moskve. Njime se ograničava nuklearni arsenal dviju država na 1550 operabilnih nuklearnih glava, prenosi agencija dpa.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u februaru 2021. dogovorili su da će produžiti Novi START.

Ranije ove sedmice krenula je konferencija Ujedinjenih nacija o Ugovora o neširenju atomskog oružja (NPT).

Biden je na konferenciji rekao da je njegova vlada spremna “hitro” pregovarati o novom okviru za kontrolu naoružanja da se zamijeni Novi START kada istekne 2026. godine.

“No pregovori zahtijevaju voljnog partnera koji djeluje u dobroj vjeri”, rekao je Biden tada, dodavši kako ruska agresija na Ukrajinu predstavlja napad na međunarodni poredak.


Rusija tvrdi da je uništila skladište oružja u Lavovu

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njihove snage uništile skladište oružja u zapadnoj ukrajinskoj regiji Lavov koje je isporučila Poljska.

Ukrajina još uvijek nije komentarisala tvrdnje ruskog ministarstva odbrane. Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi ovaj izvještaj.


Inspekcijski tim se ukrcao na prvi ukrajinski brod sa žitaricama

Tim inspektora ukrcao se u Istanbulu na prvi brod za prijevoz žita koji je krenuo iz ukrajinskih luka u ratnim uvjetima, prije nego što nastavi svoj put prema svom konačnom odredištu u Libanonu.

Prema sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji ima za cilj ublažiti globalnu prehrambenu krizu, brod Razoni isplovio je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26.527 tona kukuruza za libanonski Tripoli.

U utorak navečer usidrio se na ulazu u Bosfor.

Plovidba je omogućena nakon što su Ankara i Ujedinjene nacije prošlog mjeseca posredovali u postizanju sporazuma o izvozu žitarica i gnojiva između Moskve i Kijeva, što predstavlja rijedak diplomatski napredak u ovom sukobu.

Dva čamca s inspekcijskim osobljem krenula su iz male ribarske luke u istanbulskom mjestu Rumeli Feneri prema brodu, uz koji su kružila dva čamca obalne straže dok je oko njega oblijetao helikopter, prenosi Reuters.

Očekuje se da će inspekcija ruskog, ukrajinskog, turskog i osoblja UN-a koje radi u Zajedničkom koordinacijskom centru (JCC) u obližnjem Istanbulu biti završena oko podneva. Za sada nije jasno kada će brod krenuti na ostatak putovanja.

Delegacija Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu započela je inspekciju broda ‘Razoni’ (Anadolija)

Nastavljaju se borbe u Harkovu

Ruske snage pogodile su nekoliko okruga u Harkovu tokom noći, rekao je guverner te sjeveroistočne ukrajinske regije.

“Oštećene su stambene i poslovne zgrade”, napisao je Oleh Sinegubov na Telegramu, dodajući da nema žrtava.

Dodao je da su ruski vojnici pokušali napredovati u Dementiivki i Kočubeivki, gradovima na granici s Rusijom, ali su ih ukrajinske snage potisnule.

Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi ovaj izvještaj.

Nastavljaju se borbe u Harkovu (Reuters)

Malo vjerovatno da će željeznica koja povezuje Herson i Krim ostati operativna

“Malo je vjerovatno” da će željeznica koja povezuje Herson i Krim ostati u funkciji zbog ukrajinskog napada na ruski voz s municijom, saopćilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

U svom dnevnom izvještaju također navode da će se “vjerovatno” povećati broj civila koji će pokušati pobjeći iz Hersona i okolnih područja kako se neprijateljstva nastavljaju, a situacija s nestašicom hrane pogoršava.

“To će stvoriti pritisak na transportne čvorove i rute, što će vjerovatno rezultirati primjenom mjera za kontrolu kretanja”, navode britanski obavještajci.


Pentagon: Nije tačno da je Rusija uništila šest sistema HIMARS

Pentagon je demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

U izvještaju agencije Interfax se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Reuters.

“Svjesni smo ovih najnovijih tvrdnji ministra [odbrane Sergeja] Šojgua i one su ponovo očigledno lažne. Ono što se dešava jeste da Ukrajinci koriste sa razarajućom preciznošću i efikasnošću napredne raketne sisteme koje su im SAD, naši saveznici i partneri osigurali za odbranu od ruske brutalne, zločinačke invazije”, poručeno je iz Pentagona.

Zvaničnici Ukrajine kažu da ukrajinske snage koriste desetak sistema HIMARS, čija su preciznost i veliki domet omogućili Kijevu da smanji nadmoć ruske artiljerije.


Zelenski kaže da je u dijelovima Donbasa ‘pakao’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da uprkos američkim isprukama artiljerije kijevske snage ne mogu nadvladati prednost koju Rusi imaju u teškom oružju i ljudstvu.

“To je veoma osjetno u borbama, naročito u Donasu… Tamo je pravi pakao. Nemoguće je opisati to riječima”, rekao je Zelenski u kasnonoćnom obraćanju.

Napadi na Pisku i Avdijivku su pakao koji ne mogu opisati riječima, kaže Zelenski (AP)

Ruska raketa pogodila vojni objekt blizu granice s Poljskom

Ruski projektil pogodio je u utorak navečer ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti.

Još uvijek nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer. Sedam ih je presretnuto, navodi se, te dodaje da je pogođen položaj protivzračne obrane u regiji Lavova, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Eksplozije su u večernjim satima zabilježene i u gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine.

Sredinom marta Rusija je pogodila vojnu bazu za obuku Javoriv, 20-ak kilometara od granice s Poljskom. Tada je objavljeno da je ubijeno najmanje 35 ukrajinskih vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije