Utrka za novog britanskog premijera neizvjesnija nego što se mislilo

Truss podržava 48 posto članova Konzervativne stranke naspram 43 posto podrške za bivšeg ministra finansija Sunaka.

Sunak i Truss natječu se u ljetnoj turneji širom Britanije za glasove oko 200.000 članova Konzervativne stranke koji će izabrati narednog premijera (Reuters)

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, favorit za nasljeđivanje Borisa Johnsona na poziciji britanskog premijera, ima manju prednost nad svojim suparnikom Rishi Sunakom nego što se prethodno mislilo, sudeći po anketi među članovima stranke.

Truss podržava 48 posto članova Konzervativne stranke naspram 43 posto podrške za bivšeg ministra finansija Sunaka, sudeći po anketi među 807 ljudi koju je provela italijanska anketarska firma Techne, obavljenoj od 19. do 27. jula, prenose Fena i AFP.

Neizvjesna utrka

To ukazuje na mnogo neizvjesniju utrku nego u prethodnoj anketi među članovima Konzervativaca provedenu od firme YouGov od 20. do 21. jula koja je pokazala da Truss vodi s 24 posto glasova više od Sunaka.

Sunak i Truss natječu se u ljetnoj turneji širom Britanije za glasove oko 200.000 članova Konzervativne stranke koji će izabrati narednog premijera, dok se objava pobjednika očekuje 5. septembra.

Izvor: Agencije