Primirje u Jemenu produženo za dva mjeseca

Izaslanik UN-a se zalagao za šestomjesečno primirje s dodatnim mjerama, ali zaraćene strane su imale primjedbe.

Međunarodno priznata jemenska vlada i pobunjeni Husi pristali su produžiti prekid vatre (AP)

Ujedinjeni narodi tvrde da su zaraćene strane u Jemenu dogovorile produženje postojećeg prekida vatre na još dva mjeseca, uprkos međunarodom pritisku da primirje bude duže i šire, javlja Reuters.

Specijalni izaslanik UN-a za Jemen Hans Grundberg rekao je da su međunarodno priznata jemenska vlada i pobunjeni Husi pristali produžiti prekid vatre.

“Produženje primirja uključuje i predanost strana da intenziviraju pregovore i dođu do šireg sporazuma što je prije moguće”, kazao je Grundberg.

Duboko nepovjerenje

Izaslanik se zalagao za šestomjesečno primirje s dodatnim mjerama, prema novinskoj agenciji Reuters, ali obje su strane imale pritužbe oko provođenja postojećeg sporazuma o primirju, dok među njima vlada duboko nepovjerenje.

Dužnosnici SAD-a i Omana također su se angažirali sa zaraćenim stranama kako bi podržali Grundbergov prijedlog nakon prošlomjesečne posjete američkog predsjednika Josepha Bidena Saudijskoj Arabiji, gdje je, nakon bilateralnih razgovora, najavio sporazum o “produbljenju i proširenju” primirja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada