Tri vojnika poginula u novom sukobu u Nagorno-Karabahu

Armenija i Azerbejdžan su u višedecenijskom sporu oko Nagorno-Karabaha, koji je dio Azerbejdžana, ali je bio pod kontrolom etničkih armenskih snaga.

Lider separatista u Nagorno-Karabahu, Arajik Harutjunjan, najavio je djelimičnu vojnu mobilizaciju, što je dodatno podstaklo tenzije u regiji (EPA)

Tri vojnika poginula su danas u novom sukobu između armenskih i azerbejdžanskih snaga u regiji Nagorno-Karabah.

U izvještaju AP-a se navodi da su armenski vojni zvaničnici u Nagorno-Karabahu saopštili da su u napadima azerbejdžanskih dronova ubijena dva vojnika i da je ranjeno još 14.

U međuvremenu je i ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da je jedan azerbejdžanski vojnik poginuo u, kako se navodi, “terorističkom aktu” koji su izvele “nelegalne armenske vojne formacije” i neodređeni broj “pripadnika ilegalnih armenskih milicija”.

Lider separatista u Nagorno-Karabahu, Arajik Harutjunjan, najavio je danas djelimičnu vojnu mobilizaciju, što je dodatno podstaklo tenzije u regiji.

Višedecenijski spor

Armenija i Azerbejdžan su u višedecenijskom sporu oko Nagorno-Karabaha, koji je dio Azerbejdžana, ali je bio pod kontrolom etničkih armenskih snaga koje podržava zvanični Jerevan.

Ruska novinska agencija TASS je ranije prenijela saopštenje ministarstva odbrane Azerbejdžana u kojem se kaže da su oružane snage te zemlje izvršile vojnu operaciju kao “odgovor na otvaranje vatre iz područja u Nagorno-Karabahu” i preuzele borbene položaje u planinskim oblastima, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

“Pripadnici ilegalnih armenskih milicija prisutni u Azerbejdžanu počinili su provokativni teroristički akt na područjima na kojima su raspoređene ruske mirovne snage, što je dovelo do pogibije azerbejdžanskog vojnika Anara Kjazimov. Pored toga, pokušali su da zauzmu Girkiške visove i tamo organizuju borbene položaje”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Izvor: Agencije