Schroeder kaže da je dogovor o žitu put prema primirju

Prvi uspjeh je dogovor oko izvoza, možda se to polako može proširiti do primirja, kaže bivši njemački kancelar, prijatelj ruskog predsjednika.

Schroeder je kritizirao rat u Ukrajini, no odbio je osuditi Putina (Reuters)

Dogovor između Kijeva i Moskve o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica mogao bi otvoriti put prema mogućem primirju, rekao je bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prvi brod sa žitom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu uspješno je stigao na tursku obalu u utorak, te će biti pregledan u srijedu.

“Dobra vijest je da Kremlj želi ispregovarano rješenje”, rekao je Schroeder u srijedu za sedmičnik Stern i televiziju RTL/ntv, nakon što se susreo s Putinom u Moskvi prošle sedmice, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Prvi uspjeh je dogovor oko izvoza, možda se to polako može proširiti do primirja”, kazao je bivši čelnik njemačkih socijaldemokrata, kancelar od 1998. do 2005. godine, koji je kritizirao rat u Ukrajini, no odbio osuditi Putina.

Rusija optužila SAD da su direktno uključene u rat

Moskva je u međuvremenu optužila Sjedinjene Američke Države da su direktno uključene u rat, ne samo kroz pošiljke naoružanja, navodi Reuters.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da izjave za britanski Telegraph Vadima Skibitskija, ukrajinskog vojnog obavještajca, pokazuju da je Washington dio sukoba.

Skibitskij je britanskom mediju rekao da se američki i ukrajinski obavještajci savjetuju prije napada te da Washington daje veto na neke mete, no da američki dužnosnici ne daju izravno informacije o ciljevima.

Tvrdnje Rusije o uništenju HIMARS-a

“Sve to jasno dokazuje da je Washington, suprotno tvrdnjama Bijele kuće i Pentagona, direktno uključen u sukob u Ukrajini”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane u utorak.

“Bidenova vlada je direktno odgovorna za sve raketne napade, odobrene u Kijevu, na rezidencijalna područja i civilnu infrastrukturu u naseljenim dijelovima Donbasa i drugim regijama koji su rezultirali masovnim smrtima civila.”

Washington još nije odgovorio na ove optužbe, no Pentagon je odbacio tvrdnje Moskve da je uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

Rusija ponavlja kako uništava to naoružanje, no zasad nije dala dokaze za to.

Izvor: Agencije