Rusija u potrazi za novim saveznicma, Lavrov danas u Mijanmaru

Rusija koja je sve izolovanija na međunarodnoj sceni zbog agresije na Ukrajinu traži nove saveznike, uključujući i Mijanmar.

Sergej Lavrov će razgovarati sa ministrom vanjskih poslova i vođama Mijanmara koji su došli na vlast poslije državnog udara prošle godine (EPA)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas će doputovati u Mijanmar na razgovore o odbrani sa vladajućom vojnom huntom, rekla je njegova portparolka.

“Predviđeni su razgovori između ministra vanjskih poslova i vođa Mijanmara” koji su došli na vlast poslije državnog udara prošle godine, rekla je novinarima portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Na dnevnom redu su odbrana i sigurnosna saradnja, rekla je ona.

Rusija koja je sve izolovanija na međunarodnoj sceni zbog agresije na Ukrajinu sve više pokazuje svoju podršku mijanmarskim vojnim vlastima, kojima između ostalog prodaje oružje, piše AFP, a prenosi Beta.

Rusija traga za novim saveznicima

Mijanmarska hunta koju redovno optužuju za zločine sprovodi krvavu represiju protiv protivnika, a više od 2.000 civila je ubijeno i više od 15.000 uhapšeno od državnog udara 1. februara 2021, prema jednoj lokalnoj nevladinoj organizaciji.

Šef hunte u Mijamnaru Min Aung Hlaing sredinom jula posjetio je Rusiju kada je razgovarao sa ruskim zvaničnicima iz nuklearnog i vazduhoplovno-svemirskog sektora.

Uprkos podršci Rusija kao i Kina odobrile su prošle sedmice deklaraciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se osuđuje hunta zbog pogubljenja četvoro zatvorenika u Mijanmaru.

Izvor: Agencije