Pelosi završila posjetu Tajvanu, Kina najavljuje kontramjere

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi napustila je Tajvan nakon jednodnevne posjete koja je razbjesnila Kinu.

Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, rekla je Pelosi (EPA)

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi napustila je Tajvan nakon jednodnevne posjete koja je razbjesnila Kinu.

Tokom kratke posjete, Pelosi se srela s predsjednicom Tsai Ing-wen i članovima tajvanskog parlamenta, naglašavajući tom prilikom kontinuiranu podršku SAD-a toj otočnoj državi.

Tokom obraćanja u tajvanskom parlamentu Pelosi je rekla kako je ta otočna država “jedno od najslobodnijih društava na svijetu”, pohvalila predsjednicu Tsai Ing-wen, te pozvala na pojačanu međuparlamentarnu saradnju.

Pelosi je kasno u utorak stigla u Taipei na nenajavljeno ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine.

Obraćanje tajvanskom parlamentu

Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, rekla je Pelosi, dodajući da je američka odlučnost da očuva demokratiju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

“Pohvaljujemo Tajvan jer je jedno od najslobodnijih društava na svijetu”, rekla je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Također je kazala kako novi američki zakon usmjeren na jačanje američke industrije čipova u natjecanju s Kinom “nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD-a i Tajvana”.

Iako Pelosi nije prva predsjednica američkog Zastupničkog doma koja je otišla na Tajvan – Newt Gingrich posjetio ga je 1997. – njena posjeta dolazi u trenutku kada su se odnosi između Pekinga i Washingtona naglo pogoršali, u vrijeme kada je Kina puno moćnija ekonomski, vojna i geopolitička sila nego što je bila četvrt stoljeća ranije.

Kina najavila odgovor kontrajerama

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i nikada nije odustala od upotrebe sile nastojeći ga staviti pod svoju kontrolu.

SAD je upozorio Kinu da ne koristi ovu posjetu kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.

Kina je američku posjetu Tajvanu na najvišem nivou u posljednjih 25 godina osudila kao prijetnju miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu te uzvratila nizom vojnih vježbi, pozivom na razgovor američkom ambasadoru u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

“Pelosi je posjetila Tajvan uprkos upornim protestima Kine. Kina će preduzeti sve neophodne kontramjere da odlučno zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Tajvan povećao nivo pripravnosti

Tajvansko ministarstvo odbrane priopćilo je u srijedu da su kineske vježbe bojevom municijom oko tog demokratskog otoka ove sedmice pokazale namjeru Pekinga da uništi regionalni mir i stabilnost.

Tajvan je povećao nivo pripravnosti i reagirat će na vrijeme i primjereno na vježbe, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane novinarima putem glasovne poruke.

Dugogodišnja kritičarka Kine, posebno po pitanju ljudskih prava, Pelosi se kasnije u srijedu treba sastati s bivšim aktivistom s trga Tiananmen, hongkonškim knjižarom kojeg je Kina uhapsila, te tajvanskim aktivistom kojeg je nedavno oslobodila.

 

Izvor: Agencije