Vojne vježbe Kine i vatra oko Tajvana

Šestodnevne vježbe počele su nakon što je Nancy Pelosi sletjela u Taipei, uz učešće borbenih aviona i lansiranje konvencionalnih projektila.

U vježbama učestvuju i borbeni avioni J-20 (AP)

Kina planira održati velike vojne vježbe oko Tajvana, koje su počele nakon što je predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi počela posjetu samoupravnom otoku, koja je razbjesnila Peking.

Šestodnevne vježbe, kakve se rijetko viđaju, počele su u utorak navečer, nakon što je Pelosi sletjela u Taipei, uz učešće borbenih „stealth“ aviona J-20 i lansiranjem konvencionalnih projektila, piše Global Times.

Državna agencija Xinhua izvijestila je da će Narodna oslobodilačka armija (PLA) koristiti oružje u vježbama od 4. do 7. augusta u šest različitih zona oko otoka.

Tajvan tvrdi da vježbe krše pravila Ujedinjenih nacija, da se njima narušava njegov teritorijalni prostor i vrši zračna i pomorska blokada.

‘Odgovarajući odgovor kada bude potrebno’

“NRK [Narodna Republika Kina] koja najavljuje zračno-mornaričke vježbe sa paljbom oko Tajvana, očito traži rješenje preko moreuza silom umjesto mirnim sredstvima”, napisalo je tajvansko ministarstvo odbrane na Twitteru.

“Aktivnosti oko naše teritorije pomno prati ROCMND [Republika Kina, Ministarstvo nacionalne obrane] i naići će na naš odgovarajući odgovor kada bude potrebno.”

Pelosi je prvi čelnik Zastupnilkog doma koji je doputovao na Tajvan u posljednjih 25 godina, a Kina je upozorila SAD na „ozbiljne posljedice“ zbog posjete otoku, koji Kina smatra svojim.

Peking nije isključio upotrebu sile u preuzimanju kontrole nad otokom, te je posljednjih godina pojačao vojne aktivnosti oko Tajvana.

Dok je zadržao formalne diplomatske odnose sa Pekingom, Tajvan je u SAD-u pronašao najvažnijeg saveznika i odlučan je da zadrži samoupravni status otoka.

Kina je od danas obustavlja uvoz voća i dvije vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, izjavio je Ma Xiaoguang, portparol Kancelarije za Tajvanske poslove pri Državnom vijeću.

Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, narandže i zamrznute skuše sa Tajvana, prenosi Kineski međunarodni radio.

“Izvoz prirodnog pijeska iz matičnog dijela Kine na Tajvan je također obustavljen”, naveo je Ma, prenio je Tanjug.

Dan nakon dolaska Pelosi na Tajvan, kineske vlasti uvele su sankcije protiv dva fonda na Tajvanu zbog „podrške tajvanskim separatistima i klevetanja Kine“, saopštio je Ma.

Kineske sankcije za dva fonda

Prema njegovim riječima, sankcije su uvedene Tajvanskoj fondaciji za demokratiju i Međunarodnom fondu za saradnju i razvoj.

„Te organizacije su povezane sa separatističkim elementima na Tajvanu, klevetale su našu zemlju i pokušale da utiču na međunarodnu zajednicu za kršenje principa jedne Kine“, navodi se u saopštenju kineskog zvaničnika.

Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima, dodaje se.

Pored toga, Peking je sankcionisao nekoliko kompanija koje se bave energetskim, medicinskim, satelitskim i mrežnim tehnologijama, koje su osiguravale sredstva za spomenute fondove, piše u saopštenju.

Izvor: Agencije