Kolumbija i Venecuela uspostavile diplomatske odnose nakon tri godine

Kolumbijski ambasador Armando Benedetti u nedjelju je stigao u Caracas, a venecuelski je ambasador Felix Plasencia isti dan dočekan u Bogoti.

Vlada Nicolasa Madura prekinula je odnose s Bogotom u februaru 2019. godine (EPA)

Kolumbija i Venecuela ponovo su uspostavile pune diplomatske odnose, tri godine nakon što ih je Caracas prekinuo zbog podrške Bogote opozicionom venecuelanskom čelniku Juanu Guaidu.

Kolumbijski ambasador Armando Benedetti u nedjelju je stigao u Caracas, a venecuelski je ambasador Felix Plasencia isti dan dočekan u Bogoti, prenosi Hina.

“Počinjemo raditi na ponovnoj izgradnji društvenih i ljudskih veza koje nas ujedinjuju”, objavilo je kolumbijsko predsjedništvo u tvitu s fotografijama Benedettijevog dolaska u Venecuelu.

Prije polaska na put, Benedetti je u tvitu napisao da je njegova misija “ponovno izgraditi veze s našim susjedom i popraviti štetu nanesenu u srcima naših ljudi kao rezultat prekida odnosa, koji se nikada nije trebao dogoditi”.

Novi predsjednik Kolumbije i obnova odnosa

Novi kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro i venecuelski predsjednik Nicolas Maduro najavili su da će obnoviti diplomatske odnose ranije ovog mjeseca.

Madurova vlada prekinula je odnose s Bogotom u februaru 2019. godine, nakon što je tadašnji predsjednik Ivan Duque priznao opozicionog čelnika Guaida za privremenog čelnika Venecuele.

Deseci zemalja priznali su Guaida, ali on nije uspio svrgnuti Madura, koji ima podršku vojske.

Maduro je osvojio drugi mandat na kontroverznim izborima 2018. godine.

Ekonomski slom i politički nemiri natjerali su milione Venecuelaca da pobjegnu u inostranstvo.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada