Francuska će sljedeće godine ograničiti poskupljenja struje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ranije da slijede ‘teški mjeseci’, a njegova je vlada upozorila na rast cijena energije dok se rat u Ukrajini zahuktava.

Francuska se obavezala ograničiti povećanje troškova električne energije na četiri posto do kraja godine (EPA)

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je da će povećanja cijena električne energije sljedeće godine biti ograničena, ali nije iznio konkretne detalje.

“Povećanja o kojima su govorili predsjednik i premijer bit će ograničena povećanja”, rekao je Le Maire, prenosi francuski televizijski kanal BFM.

Vlada će također pružiti pomoć kućanstvima koja su najmanje sposobna platiti svoje račune za energiju, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ranije ove sedmice da slijede “teški mjeseci”, a njegova je vlada upozorila na rast cijena energije dok se rat u Ukrajini zahuktava, podsjeća Hina.

Dvije mjere pomogle da inflacija ostane niska

Idućih sedmica francuska će vlada morati odlučiti hoće li potvrditi gornje granice cijena električne energije i plina koje ističu krajem godine i hoće li zadržati rabat za gorivo.

Te dvije mjere pomogle su da francuska inflacija ostane niža od inflacije u mnogim evropskim zemljama, ali snažno opterećuju javne finansije.

Glasnogovornik vlade rekao je prošle sedmice da Francuska ne može zauvijek zadržati ograničenja cijena energije kako bi pomogla kućanstvima.

Francuska se obavezala ograničiti povećanje troškova električne energije na četiri posto do kraja godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada