Kijev odobrava moreplovcima radna putovanja u inozemstvo

Promjena propisa se odnosi na muške članove posade morskih i riječnih brodova, kao i na studente koji bi trebali proći praktičnu obuku, rekao je ukrajinski premijer.

Ova odluka će vjerovatno ublažiti manjak mornara sposobnih i voljnih da se priključe posadama brodova koji ulaze ili izlaze iz Ukrajine zbog izvoza žitarica (EPA / Ilustracija)

Moreplovcima na trgovačkim brodovima će biti dozvoljeno da napuste Ukrajinu ukoliko dobiju odobrenje od svog lokalnog vojnog administrativnog organa, što bi moglo da olakša transport žitarica iz ukrajinskih luka, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je potvrdio da je ovu odluku odobrila vlada u Kijevu, javlja Reuters.

Promjena propisa se odnosi na muške članove posade morskih i riječnih brodova, kao i na studente koji bi trebali proći praktičnu obuku, rekao je Šmihal.

Vanredno stanje u Ukrajini

Ova odluka će vjerovatno ublažiti manjak mornara sposobnih i voljnih da se priključe posadama brodova koji ulaze ili izlaze iz Ukrajine zbog izvoza žitarica preko dogovorenih koridora.

U skladu sa vanrednim stanjem koje je na snazi u Ukrajini, muškarcima od 18 do 60 godina uglavnom je zabranjeno da napuštaju zemlju zbog ratnog sukoba sa Rusijom.

Takva zabrana se ne primjenjuje za žene.

Izvor: Agencije