Poljska od Južne Koreje kupuje oružje za 5,8 milijardi eura

‘Najvažnije je da će prvi tenkovi i topovske haubice biti na raspolaganju poljskoj vojsci ove godine. Jačamo odbranu Poljske’, izjavio je ministar odbrane Marijuš Blaščak.

Poljska će od Južne Koreje kupiti 180 tenkova kompanije Hyundai Rotem, vrijedne 3,4 milijarde eura (Reuters)

Poljska je s Južnom Korejom potpisala sporazum o kupovini tenkova, haubica i municije u vrijednosti od 5,8 milijardi eura, javlja AP.

Potpisali su ih potpredsjednik poljske Vlade i ministar odbrane Marijuš Blaščak i južnokorejski ministar za odbrambene nabavke Eom Dong-hwan, u vojnoj bazi u sjevernom poljskom gradu Morag, prenosi Beta.

“Najvažnije je da će prvi tenkovi i topovske haubice biti na raspolaganju poljskoj vojsci ove godine. Jačamo odbranu Poljske”, izjavio je Blaščak.

Tenkovi i haubice

Poljska će od Južne Koreje kupiti 180 tenkova kompanije Hyundai Rotem vrijedne 3,4 milijarde eura, te 212 haubica kompanije Hanhwa Defense, po cijeni od 2,4 milijarde eura.

Sporazum uključuje i obuku za upotrebu oružja, logističku opremu i municiju.

Očekuje se da će cjelokupno naoružanje u Poljsku stići do kraja 2025. godine.

Blaščak je rekao da dvije zemlje također planiraju ove godine potpisati ugovor o kupovini 12 aviona FA-50, lakog trenažnog borbenog aviona, koji su zajednički napravile južnokorejske i poljske kompanije.

Izvor: Agencije