Japan obećao 30 milijardi dolara za razvoj Afrike

Japanski premijer kaže da Tokio želi bližu saradnju sa Afrikom zbog novonastalih prijetnji kojima je nakon ruske invazije na Ukrajinu izložen međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Kishida je obaćao da će raditi na osiguravanju isporuka žita u Afriku (EPA)

Japanski premijer Fumio Kishida obećao je da će njegova zemlja izdvojiti 30 milijardi dolara za razvoj Afrike, javlja Reuters.

Na samitu Japana i Afrike u Tunisu, Kishida je, obraćajući se putem videolinka, predočio da Tokio želi bližu saradnju sa Afrikom zbog novonastalih prijetnji kojima je nakon ruske invazije na Ukrajinu izložen međunarodni poredak zasnovan na pravilima, prenosi Tanjug.

Rad na sigurnom snabdijevanju hranom

“Ako odustanemo od društva zasnovanog na pravilima i dozvolimo unilateralne promjene primjenom sile, to bi moglo da se proširi ne samo na Afriku, već i na cijeli svijet”, upozorio je Kishida, koji se obratio iz Japana jer je pozitivan na korona virus.

Japanski premijer je obećao je da će Tokio u jeku globalne nestašice hrane raditi na osiguravanju isporuka žita u Afriku, ukazao da će iznos od 30 milijardi dolara biti isplaćen u periodu od tri godine i najavio dodatne manje sume, u koordinaciji sa Afričkom bankom za razvoj, namijenjene sigurnom snabdijevanju hranom.

Izvor: Agencije