Zabrana pobačaja širi se SAD-om

Zakon o zabrani pobačaja stupio je na snagu u još tri američke države, dodatno ograničavajući pristup pobačaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon poništenja presude u slučaju Roe protiv Wadea, 13 država je zabranilo ili umnogome ograničilo pristup pobačaju, navodi institut Guttmacher koji se zauzima za pristup kontracepciji i prekidu trudnoće (EPA)

Zakon o zabrani pobačaja stupio je u četvrtak na snagu u još tri američke države, dodatno ograničavajući pristup pobačaju u Sjedinjenim Američkim Državama, dva mjeseca nakon historijske odluke Vrhovnog suda da ukine to pravo.

Washington Post piše da je sada 21 milionu žena zabranjen pobačaj ili mu je pristup znatno ograničen u najmanje 13 država, prenosi Hina.

Tennessee, Texas i Idaho, gdje su na vlasti republikanci, pridružili su se desetku drugih država koje su donijele privremene zabrane predviđajući odluku Vrhovnog suda.

Ukidanje prava

Potonji, sastavljen od šest konzervativnih sudaca od devet, 24. juna je ukinuo ustavno pravo na pobačaj koje je gotovo 50 godina bilo na snazi i vratio je svakoj državi nadležnost u donošenju zakona o tom pitanju.

Ova odluka, historijska pobjeda za konzervativni pokret, podigla je političku buru i dovela pitanje pobačaja u središte kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji se trebaju održati u novembru.

Nakon poništenja presude u slučaju Roe protiv Wadea, 13 država je zabranilo ili umnogome ograničilo pristup pobačaju, navodi institut Guttmacher koji se zauzima za pristup kontracepciji i prekidu trudnoće.

Izvor: Agencije