Tužitelj države Georgia u istrazi o izborima želi ispitati Trumpove bliske saradnike

Tužitelji traže svjedočenja više osoba u okviru istrage napora bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da poništi predsjedničke izbore 2020.

Istraga je jedna od nekoliko građanskih i kaznenih istraga koje prijete Trumpu i njegovim saradnicima (EPA)

Tužitelj američke države Georgia, koji istražuje napore bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da poništi predsjedničke izbore 2020, nastoji iznuditi svjedočenje njegovog bivšeg šefa kabineta Marka Meadowsa i drugih bliskih saveznika, prenosi Reuters.

Prema u četvrtak objavljenim sudskim podnescima okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis zatražila je od državnog suca da naloži Meadowsu da se sljedećeg mjeseca pojavi pred velikom porotom, prenosi Hina.

On bi trebao odgovoriti na pitanja o Trumpovim pokušajima da poništi svoj gubitak u toj državi koja je svojim glasovima pomogla demokratu Joeu Bidenu da dođe na mjesto američkog predsjednika.

Utjecaj na izbore

Tužitelj traži i svjedočenja drugih Trumpovih saradnika, uključujući advokata Sidneya Powella, umirovljenog vojnog pukovnika Jamesa “Phila” Waldrona i bivšeg savjetnika Trumpove kampanje Borisa Epshteyna.

Ta je istraga jedna od nekoliko građanskih i kaznenih istraga koje prijete Trumpu i njegovim saradnicima, a započela je ubrzo nakon snimljenog telefonskog poziva u januaru 2021. u kojem je Trump pozvao najvišeg izbornog dužnosnika Georgie da “pronađe” dovoljno glasova kako bi promijenio rezultate izbora.

Istraga je obuhvatila niz drugih Trumpovih saradnika, ponajviše njegovog ličnog advokata Rudyja Giulianija, koji je ranije ovog mjeseca obaviješten da je meta istrage. Giuliani je svjedočio pred velikom porotom prošle sedmice.

Izvor: Agencije