Turska nije zabrinuta zbog upozorenja SAD-a na sankcije

Svi ‘igrači’ turske ekonomije predani su principima slobodne tržišne ekonomije i pokušavaju povećati udio u globalnoj trgovini, rekao je ministar finansija.

Odlučni smo unaprijediti naše ekonomske i trgovinske veze sa susjedima, kaže Nureddin Nebati (EPA)

Turski ministar finansija Nureddin Nebati u petak je izjavio kako poslovne krugove ne bi trebalo zabrinjavati upozorenje o mogućim američkim sankcijama kompanijama koje sarađuju sa sankcioniranim ruskim kompanijama.

“Besmisleno je da pismo poslano turskim poslovnim organizacijama izaziva zabrinutost u našim poslovnim krugovima”, objavio je on na Twitteru, prenosi Anadolija.

Prošle sedmice je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država poslalo pismo Udruženju turskih privrednika i industrijalaca (TUSIAD) i Ministarstvu finansija kako bi upozorilo turske kompanije da Rusi pokušavaju zaobići zapadne sankcije preko Turske.

Ekonomske i trgovinske veze

“Turska pridaje veliku važnost zajedničkim naporima i jačanju saradnje sa svojim saveznicima protiv globalnih i regionalnih izazova”, kazao je Nebati.

“Odlučni smo unaprijediti naše ekonomske i trgovinske veze sa susjedima, posebno u području turizma i raznim sektorima koji ne podliježe sankcijama.”

Dodao je da su “svi igrači” turske ekonomije predani principima slobodne tržišne ekonomije i pokušavaju povećati udio u globalnoj trgovini.

Izvor: Agencije