‘Nećemo biti zastrašivani’: Američka političarka stigla na Tajvan

Republikanska senatorka Marsha Blackburn sastat će se s predsjednikom Tajvana Tsai Ing-wenom u posjeti koju je osudio Peking.

Sjedinjene Američke Države ostaju nepokolebljive u očuvanju slobode širom svijeta i neće tolerisati napore da se potkopa naša nacija i naši saveznici, poručila je Blackburn (AP)

Na Tajvan je doputovala visokopozicionirana političarka iz SAD-a, u još jednoj posjeti američkog zvaničnika, uprkos intenzivnom pritisku Pekinga da se ne posjećuje samoupravno ostrvo.

Marsha Blackburn, republikanska senatorica iz savezne države Tennessee koja sjedi u senatskim odborima za trgovinu i oružane snage, sletjela je na Tajvan u četvrtak kasno nakon posjete Solomonskim ostrvima i Papui Novoj Gvineji.

Dočekao ju je Douglas Yu-Tien Hsu, generalni direktor tajvanskog ministarstva vanjskih poslova, saopšteno je iz ureda američke političarke.

“Upravo sam sletjela na Tajvan da pošaljem poruku Pekingu – nećemo biti zastrašivani”, napisala je na Twitteru, prenosi Al Jazeera English.

“Sjedinjene Američke Države ostaju nepokolebljive u očuvanju slobode širom svijeta i neće tolerisati napore da se potkopa naša nacija i naši saveznici.”

U odvojenoj izjavi, Blackburn je rekla da se raduje “sastanku s liderima u Tajpeju kako bismo unaprijedili i ojačali naša partnerstva” i da su takve posjete “dugogodišnja politika SAD-a”.

Kina će poduzeti ‘odlučne kontramjere’

Blackburn je posljednji u nizu američki političar koji je otputovao na ostrvo otkako ga je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila početkom augusta.

Nakon Pelosijeve posjete, Pekin – koji tvrdi da je Tajvan pripada njima – je organizovao velike vojne vježbe na moru i zraku koje su uključivale ispaljivanje projektila iznad ostrva. Kina nije isključila upotrebu sile kako bi preuzela kontrolu nad Tajvanom, a posjete stranih zvaničnika ostrvu na visokom nivou vidi kao “miješanje” u njegove poslove. Pelosi je bila najviši američki izabrani zvaničnik koji je posjetio ostrvo u posljednjih 25 godina.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će se Blackburn u petak ujutro sastati s predsjednikom Tsai Ing-wenom, kao i sa najvišim sigurnosnim zvaničnikom Wellington Kuom i ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu rekao je da će Peking preduzeti neodređene “odlučne kontramjere” kao odgovor na ono što je nazvao američkim “provokacijama”.

Izvor: Agencije