Moderna: Pfizer i BionTech kopirali su u vakcine protiv COVID-a našu tehnologiju

Moderna kaže da je uložila milijarde u razvoj mRNA tehnologije koja je omogučila tako brz dolazak do vakcine protiv COVID-a, zbog čega sada traži novčanu odštetu od Pfizera.

U početnoj fazi pandemije COVID-a Moderna je objavila da neće insistirati na pravima intelektualnog vlasništva, ali su sada promijenili ploču (EPA)

Moderna je tužila Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech, tvrdeći da su pri razvoju prve vakcine protiv COVID-19, odobrenog u SAD-u, prekršili njene patente i kopirali tehnologiju koju je razvila godinama prije pandemije.

Tužba je podnesena Okružnom sudu u Massachusettsu i Regionalnom sudu u Dusseldorfu, saopćila je u petak Moderna.

Kompanija traži novčanu odštetu, ali ne navodi iznos, objavio je Reuters, a prenosi Hina.

“Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo prvi razvili, uložili milijarde dolara u njeno kreiranje i patentirali je tokom deset godina prije pandemije COVID-a 19”, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna i Pfizer u saradnji s BioNTechom dvije su kompanije koje su prve razvile vakcinu protiv korona virusa, podsjeća Reuters.

Neviđeno brz razvoj vakcine

Moderna je samo deset godina nakon što je osnovana razvila tehnologiju RNK (mRNA) koja je omogućila neviđeno brz razvoj vakcina protiv COVID-a 19.

Proces izdavanja dozvole, koji obično traje godinama, završen je u roku od nekoliko mjeseci, uglavnom zahvaljujući velikom pomaku u razvoju mRNA vakcina, koja ljudske stanice uče kako proizvesti protein s ulogom okidača imunološkog odgovora.

I njemački BioNTech istraživao je to područje kada je sklopio partnerstvo s američkim farmaceutskim divom Pfizerom.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku vakcinu protiv korona virusa Pfizera/BioNTecha, u decembru 2020, a sedam dana kasnije i ono Modernino.

Moderna sada tvrdi da su Pfizer i BioNTech bez dozvole kopirali mRNA tehnologiju koju je Moderna patentirala između 2010. i 2016. godine, puno prije no što se COVID pojavio, krajem 2019, i proširio, početkom 2020.

U početnoj fazi pandemije Moderna je objavila da neće insistirati na pravima intelektualnog vlasništva kako bi omogućila drugima da razviju vlastite vakcine, posebno za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

U martu ove godine promijenili su ploču, rekavši da od kompanija kao što su Pfizer i BioNTech očekuje da poštuju njena prava intelektualnog vlasništva, dodavši da neće tražiti odštetu za aktivnosti prije 8. marta 2022.

Izvor: Agencije