Amazonija gori: Zabilježen dan s najviše šumskih požara u 15 godina

Broj šumskih požara u brazilskoj Amazoniji dosegnuo je ove sedmice gotovo 15-godišnji maksimum, pokazuju službene brojke koje su pružile najnovije upozorenje o sve većem uništavanju najveće prašume.

U augustu obično počinje sezona požara u Amazoniji (Reuters)

Broj šumskih požara u brazilskoj Amazoniji dosegnuo je ove sedmice gotovo 15-godišnji maksimum, pokazuju službene brojke koje su pružile najnovije upozorenje o sve većem uništavanju najveće prašume na svijetu.

Satelitski nadzor otkrio je 3.358 požara u ponedjeljak, 22. augusta, što je najveći broj požara u 24 sata od septembra 2007, navela je brazilska svemirska agencija INPE, prenosi Hina.

Broj je bio gotovo trostruko veći od zabilježenog na takozvani “Dan požara”, 10. augusta 2019., kada su farmeri pokrenuli koordinirani plan spaljivanja ogromnih količina posječene prašume u sjevernoj državi Pari.

Gusti sivi dim stigao je sve do Sao Paula, udaljenog gotovo 2500 kilometara, a fotografije jednog od najvitalnijih resursa na Zemlji u plamenu izazvale su globalno negodovanje.

Nema naznaka da su požari u ponedjeljak bili koordinirani, rekao je Alberto Setzer, voditelj INPE-ovog programa za praćenje požara.

Čini se da odgovaraju obrascu sve većeg krčenja šuma i spaljivanja, rekao je.

Stručnjaci tvrde da požare u Amazoniji uglavnom uzrokuju ilegalni poljoprivrednici, rančeri i građevinari koji krče zemljišta i pale drveće.

U Brazilu napreduje takozvani “luk krčenja šuma”.

“Regije s najviše požara pomiču se sve dalje prema sjeveru”, rekao je Setzer za AFP.

“Luk krčenja šuma” se nedvojbeno razvija”, istaknuo je.

Sezona požara

U augustu obično počinje sezona požara u Amazoniji.

Ovo je bila zabrinjavajuća godina za šumu, ključnu zaštitu od globalnog zatopljenja: INPE je u julu otkrio 5.373 požara, što je osam posto više nego u julu prošle godine.

S 24.124 požara do sada u augustu, na putu je da to bude najgori august pod predsjednikom Jairom Bolsonarom, iako je to još uvijek znatno ispod 63.764 požara u kolovozu 2005. – najgorem mjesecu od početka bilježenja 1998. godine.

Bolsonaro se suočava s međunarodnim kritikama zbog naglog uništavanja Amazonije pod njegovom vlašću.

Od preuzimanja dužnosti u januaru 2019, prosječna godišnja sječa šuma u brazilskoj Amazoniji porasla je za 75 posto u usporedbi s prethodnim desetljećem.

Desničarski predsjednik odbacuje kritike.

“Niko od onih koji nas napadaju nema pravo. Ako su htjeli lijepu šumu koju će zvati svojom, trebali su sačuvati one u svojim zemljama”, napisao je u četvrtak na Twitteru.

“Amazonija pripada Brazilcima, i uvijek će pripadati”, dodao je.

Bolsonaro će se boriti za reizbor u novembru pa postoji opasnost da će se uništavanje šuma ubrzati, rekla je Ane Alencar, voditeljica odjela nauka na Amazonskom institutu za istraživanje okoliša (IPAM).

“Već godinama znamo da postoji veza između izbora i krčenja šuma”, rekla je Alencar.

Ove godine, “imamo visoke stope krčenja šuma…i još uvijek ima puno posječenih stabala koja čekaju da izgore”, dodala je.

Izvor: Agencije