Otvorena nova stranica u odnosima Alžira i Francuske

Tenzije su prošle godine dostigle maksimum nakon što je Macron kontroverzno doveo u pitanje identitet i postojanje Alžira, a Francuska smanjila broj viza dostupnih alžirskim državljanima.

Macron je u trodnevnu posjetu Alžiru došao u pratnji 90-člane delegacije, u kojoj su ministri, predstavnici privrede i stručnjaci za historiju dvije zemlje (Anadolija)

Predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune i francuski kolega Emmanuel Macron složili su se da otvore novu stranicu u bilateralnim odnosima između dvije države zasnovanim na međusobnom poštovanju i interesima nakon skoro godinu dana tenzija, prenosi Anadolija

Poslije sastanka u palači El Mouradia, Tebboune je održao zajedničku konferenciju za novinare s Macronom, koji je došao u glavni grad Alžir kako bi uspostavio zvanične kontakte.

Tebboune je rekao da je s Macronom razgovarao o mnogim pitanjima o bilateralnoj saradnji i načinima za razvoj odnosa između dvije zemlje na “konstruktivan” način, nadajući se “ohrabrujućim rezultatima”.

Ističući da su se dvije države dogovorile da otvore novu stranicu u odnosima, Macron je rekao:

“Imamo složenu i bolnu zajedničku historiju. To nas je spriječilo da gledamo u budućnost. Odlučili smo da uspostavimo zajednički komitet koji će raditi na arhivama iz kolonijalne ere, koji će uključivati ​​zajedničke historičare.”

Macron u pratnji 90-člane delegacije

Macron je u četvrtak doputovao u Alžir prvi put poslije pet godina, prenose francuski mediji.

Televizijska mreža France 24 navodi da će Macronova posjeta biti orijentisana na mlade ljude i budućnost u toj sjevernoafričkoj zemlji i da će se sastati s mladim alžirskim poduzetnicima prije nego što krene u grad Oran na sjeveru države.

Macron je u trodnevnu posjetu Alžiru došao u pratnji 90-člane delegacije, u kojoj su ministri, predstavnici privrede i stručnjaci za historiju dvije zemlje.

Iako su nesuglasice ukorijenjene u njihovoj zajedničkoj prošlosti, tenzije su prošle godine dostigle novi maksimum nakon što je Macron kontroverzno doveo u pitanje pretkolonijalni identitet i postojanje Alžira, a Francuska je smanjila broj viza dostupnih alžirskim državljanima.

Sjevernoafrička država je izborila nezavisnost od Francuske nakon osmogodišnjeg rata 1962. godine.

Izvor: Agencije