U američkim napadima u Siriji ubijena četiri pripadnika snaga koje podržava Iran

Četiri pripadnika snaga koje podržava Iran ubijena su u američkim napadima u Siriji kao odgovor na napade grupe posljednjih sedmica.

Američke snage su u napadima koristili i teško naoružane avione AC-130 (EPA)

Četiri pripadnika snaga koje podržava Iran ubijena su u američkim napadima u Siriji kao odgovor na napade grupe posljednjih sedmica, saopštila je u četvrtak američka vojska.

Američka Centralna komanda je saopštila da su u srijedu američke snage također uništile sedam neprijateljskih raketnih bacača nekoliko sati nakon što su pripadnici oružane grupe ispalili rakete na dvije američke vojne instalacije na sjeveroistoku Sirije, prenosi Beta.

Napadi su izvršeni helikopterima tipa Apache, teško naoružanim avionima AC-130 i haubicama M777.

Najnoviji porast napada uslijedio je nakon što borci koje podržava iranska paravojna Revolucionarna garda gađali američke trupe 15. augusta u garnizonu Al-Tanf na jugu.

U tom napadu nije bilo žrtava niti štete ali su, kao odgovor, Sjedinjene Američke Države napale bunkere i objekte koje koriste te snage.

Američki udari

Opoziciona ratna posmatračka grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštio je da su ti američki zračni udari bili usmjereni na kamp Ayash ​​koji vodi grupa Fatimiyoun koju čine šiitski borci iz Afganistana i da je ubijeno najmanje šest sirijskih i stranih boraca.

Nekoliko sati nakon američkih udara, raketni napadi snaga koje podržava Iran pogodili su Green Village i gasno polje Conoco u Deir ez-Zouru, gdje su stacionirane američke trupe.

Američke snage su uzvratile raketnim bacačima.

Izvor: Agencije