EU poziva na siguran povratak Rohinja izbjeglica u Mijanmar

Evropska unija pozvala je na istragu zločina protiv čovječnosti počinjenih protiv Rohinja muslimana i pozvala na njihov siguran povratak u Mijanmar.

Godine 2017. godine je vojska Mijanmara pokrenula brutalnu operaciju protiv muslimanske manjine (Reuters)

Evropska unija pozvala je na istragu zločina protiv čovječnosti počinjenih protiv Rohinja muslimana i pozvala na njihov siguran povratak u Mijanmar.

U zajedničkoj izjavi povodom pet godina od kako je više od 750.000 žena, muškaraca i djece manjinskih Rohinja pobjeglo iz Mijanmara u susjedni Bangladeš, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell i drugi komesari izrazili su podršku Rohinja narodu, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da je gotovo milion Rohinja izbjeglica još uvijek u Bangladešu neizvjesne sudbine, nakon što su morali napustiti svoje domove zbog nasilja i progona mijanmarske vojske.

Komesari EU-a obećali su podršku sigurnom, održivom, dostojanstvenom i dobrovoljnom povratku Rohinja izbjeglica i zatražili održiva privremena rješenja koja se bave humanitarnom, razvojnom i mirovnom dimenzijom ove krize.

Egzodus počeo 2017. godine

Pozvali su na istragu i odgovornost za one koji su počinili “užasne zločine, uključujući prijavljene ratne zločine i zločine protiv čovječnosti … protiv Rohinja i osoba koje pripadaju drugim manjinama u Mijanmaru”.

“Rješavanje osnovnih uzroka ove dugotrajne krize, uključujući sistemsko zlostavljanje koje trpe stotine hiljada Rohinja preostalih u državi Rakhine, mora ostati međunarodni prioritet”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Masovni egzodus Rohinja naroda počeo je 25. augusta 2017. godine, nakon što je vojska Mijanmara pokrenula brutalnu operaciju protiv muslimanske manjine u sjevernoj regiji zemlje.

Od tada je gotovo 1,2 miliona Rohinja pobjeglo u susjedni Bangladeš i sada živi u katastrofalnim uslovima, uključujući izbjeglički kamp Cox's Bazar.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada