Britanija će ubrzati protjerivanje albanskih azilanata

Vlasti Velike Britanije se bore sa porastom broja migranata koji prelaze La Manche u malim čamcima, koji mahom dolaze iz Albanije, i najavljuju ubrzanje protjerivanja azilanata.

U prvoj polovini ove godine, čamcima je preko La Manchea u Veliku Britaniju ušlo 12.747 ljudi, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine (AFP)

Vlasti Velike Britanije se bore sa porastom broja migranata koji prelaze La Manche u malim čamcima, koji mahom dolaze iz Albanije, i najavljuju ubrzanje protjerivanja azilanata.

Britanska imigracijska služba će po ubrzanom postupku deportirati azilante iz Albanije, u pokušaju da odvrati nalet ljudi koji ulaze u zemlju riskirajući živote, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel rekla je da krijumčari i organizirane bande zloupotrebljavaju britanski imigracijski sistem.

Broj Albanaca koji prelaze čamcima La Manche je drastično porastao u posljednjim mjesecima, iako u izjavi Ministarstva unutrašnjih poslova, Velika Britanija Albaniju smatra sigurnom zemljom.

Prelazak preko La Manchea

U prvoj polovini ove godine, čamcima je preko La Manchea u Veliku Britaniju ušlo 12.747 ljudi, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine.

Od tog broja, Albanaca je 2.165, a Albanci i Afganistanci su najveće grupe migranata koje čamcima nelegalno ulaze u Britaniju.

Ministarica Patel razgovarala je sa albanskim ministrom unutrašnjih poslova Bledarom Cucijem, koji je rekao da njegova zemlja nastoji da obeshrabri pokušaje ilegalnog i opasnog ulaska u Veliku Britaniju.

Dvoje ministara su, također, razgovarali i o otvaranju novih radnih mjesta za albanske radnike koji će im omogućiti legalan boravak u Britaniji.

Poslije tog sastanka, najavljeno je i da će britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuti kampanju kako bi se suzbio nalet migranata, kao i povećanje zatvorske kazne i mogućnost deportacije za imigracijske prekršaje.

Izvor: Agencije