Stoltenberg: Živimo u sve opasnijem svijetu

Ruska agresija na Ukrajinu nije počela u februaru, nego prije osam godina, a ono što smo vidjeli ove godine je puna invazija, koju su planirali mjesecima, rekao je Jens Stoltenberg.

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD troše više od dva posto svog BDP-a na odbranu, ali je potrebo zajedno učiniti više, rekao je Stoltenberg (EPA)

Saveznici u NATO-u moraju više ulagati u odbranu jer živimo u sve opasnijem svijetu, rekao je u srijedu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, prenosi agencija Anadolija.

U razgovoru za britanski Sky News, Stoltenberg je rekao da je, kao bivši političar, znao da je uvijek bilo “primamljivije” ulagati u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu.

“Međutim, kada živimo u sve opasnijem svijetu, kada vidimo agresivne akcije ruskog predsjednika [Vladimira] Putina protiv suverene, mirne nacije u Evropi, Ukrajine i svu prijeteću retoriku protiv NATO saveznika, onda moramo više ulagati”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države troše više od dva posto svog BDP-a na odbranu, dodajući da je potrebo zajedno učiniti više.

‘Veoma opasna situacija’

Odgovarajući na pitanje o navodnom namjernom oštećenju nuklearnog reaktora u Ukrajini od strane ruskih snaga, Stoltenberg je rekao da je to “veoma opasna situacija” za Ukrajinu i cijelu Evropu.

“Dakle, potrebno je da Međunarodna agencija za atomsku energiju ima pristup kako bismo mogli da izvršimo inspekciju lokacije. Potrebno je da Rusi udalje svoje snage od nuklearne elektrane i potrebni su nam ukrajinski operateri kako bi mogli raditi svoj posao u mirnom i kontrolisanom okruženju“, dodao je Stoltenberg.

On je rekao da je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 2014. nezakonitom aneksijom Krima i raspoređivanjem snaga u istočnom regionu Donbasa, gdje je Moskva takođe podržavala separatističke snage.

“Dakle, ruska agresija na Ukrajinu nije počela u februaru ove godine. Počela je prije osam godina. Onda je, naravno, ono što su vidjeli ove godine bila puna invazija. I to je bila invazija koju su planirali mnogo mjeseci”, dodao je šef NATO-a.

Još je rekao da su članice Alijanse podržale Ukrajinu vojnom opremom i obukom od 2014. godine, jačajući oružane snage te zemlje.

“Ovaj rat će se najvjerovatnije završiti za pregovaračkim stolom. Predsjednik [Volodimir] Zelenski je to jasno rekao. Ali, znamo da ono što Ukrajina može postići za pregovaračkim stolom zavisi od snage na bojnom polju. Stoga, najbolji način na koji možemo osigurati da pregovori dovedu do rezultata koji je prihvatljiv za Ukrajinu je da joj sada pružimo vojnu, ekonomsku, finansijsku, humanitarnu podršku”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada