Protiv Navaljnijevih saradnika istraga za širenje lažnih informacija

Protiv osam saradnika zatvorenog ruskog opozicionara pokrenuta je istraga za navodno širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Aleksej Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine, po povratku iz Njemačke (EPA)

Protiv osam saradnika zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pokrenuta je istraga za navodno širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, objavila je Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnog.

Na društvenoj mreži Telegram navela je da su ona i još sedam drugih Navaljnijevih saradnika pod istragom zbog komentara na web servisu YouTube o navodnom ruskom bombardiranju ukrajinskih civila i pozivima na paljenje regrutnih ureda ruske vojske, prenosi Beta.

Navaljni je uhapšen u Rusiji u januaru 2021. godine, po povratku iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja za koje optužuje Kremlj.

Dvije zatvorske kazne

Dobio je dvije godine zatvora zbog kršenja uvjeta uvjetne slobode dok je bio van Rusije.

U martu je Navaljni osuđen na devet godina zatvora, pod optužbom za prevaru i nepoštovanje suda, a on je to nazvao politički motiviranom pokušajem ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Ranije ovog mjeseca Navaljni je rekao da su mu zatvorske vlasti odredile da najmanje tri dana provede u samici zbog manjeg prekršaja, što smatra osvetom za njegov aktivizam tokom boravka u zatvoru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada